Tavan
Profimedia
Tavan

Profimedia

Na tavanu čuvamo razne stvari, Foto: Profimedia

Svaki put kada naletimo na nešto u kući, a da ga ne koristimo redovno, razmišljamo gde bi to mogli da skladištimo. Ukoliko ne živite u kući i nemate tavan, nije problem - naći će se! Tako neretko skladištimo neke stvari na tavanu u bakinoj kući u selu, sve misleći da će nam te stvari opet nekad biti potrebne.

Međutim, ukoliko tavan nije lepo izolovan i nema klima uređaj, može se dogoditi da te stvari budu toliko oštećene da više nikada ne možete da ih koristite.

Igračke

Plišane igračke među prvima završe na tavanu. Onog trenutka kada se deca izigraju sa njima, mi ih pakujemo i odlažemo kako bi "drugo dete" ili "nečije dete" moglo sutra da se igra. Međutim, plišane igračke često stradaju jer ih izjedu miševi ili se ubuđaju od vlage... O tome koliko prašine "progutaju" da i ne govorimo. Ukoliko vam je već žao da ih poklonite ili bacite, igračke pakujte u plastične kutije koje su hermetički zatvorene.

Stara tehnika

Kupili ste novi televizor ili mini liniju, ali staru tehniku nipošto ne želite da bacite. Logičnije je da vam onda skuplja prašinu na tavanu nego u kući. Međutim, televizori, stereo uređaji, kompjuteri, mobilni telefoni... ne mogu da trpe nagle promene u temperaturi, kao ni vlagu. Zbog toga, rizikujete da zauvek ostanete bez nekih od ovih uređaja ukoliko ih skladištite na tavanu.

Tepisi

Stari vuneni tepih ste zamenili novim čupavim tepihom, ali vam je žao da stari bacite! Gde ćete sa njim? Naravno, tavan! Stručnjaci će reći - ne, nikako! Naime, vuneni tepisi (ali i oni drugi) izvrstan su plen za moljce. Takođe, ukoliko tepih oseti vlagu, sa njim možete da se pozdravite, ne samo da će ubuduće neprijatno da miriše, već će početi i da propada.

Fotografije

Deca digitalnog doba ne pamte da su ikada izradili fotografiju, zbog toga nešto mnogo i ne haju za foto albume koji su pune uspomena, te ih neretko skladište upravo na mračnom tavanu, jer koga još interesuju prabakine slike. Ukoliko ste već odlučili da čuvate te albume, znajte da im nije mesto na tavanu, jer prevelika vlaga, kao i velika vrućina mogu da ih oštete. Isto važi i za filmove (negative) koji mnogi i danas čuvaju.

Arhiva

Stari ugovori, računi, pisma... Sve to neretko završi sakriveno na mračnom tavanu. Međutim, papir će uvek prvi da strada, pogotovo ukoliko na tavanu ima vlage. Ukoliko vam je bitno da neku dokumentaciju sačuvate, odložite je u fasciklu i čuvajte je u kući.

Komentari (2)

ŠOJKE

06.08.2017 15:28

JOGI DUŠEK NA TAVAN I ČEKAJ KOMŠINICU, DIMNJAK CE DA PADNE!

Tavan je samo za

06.08.2017 17:33

@ŠOJKE - te stvari.