Pas i mačka
Profimedia
Pas i mačka

Profimedia

Pas i mačka, Foto: Profimedia

Osim što daju poseban smek svakom prostoru, sobne biljke pročišćavaju vazduh i smanjuju nivo stresa i napetosti. Ako ste u potrazi za idealnim zelenilom koje će ukrasiti vaš dom, potrebno je razmišljati van estetskih okvira.

Prema pisanju medijske kompanije Brit+Co, brojne biljke koje se često viđaju na društvenim mrežama mogu da budu izuzetno opasne po zdravlje kućnih ljubimaca.

Spatifilum

Shutterstock

Spatifilum, Foto: Shutterstock

Spatifilum

Ova popularna zimzelena biljka sa belim cvetovima možda je lepa, ali je za mačke i pse vrlo opasna. Pokušaj žvakanja njenih listova kod kućnih ljubimaca može da prouzrokuje povraćanje i poteškoće sa gutanjem.

Drvo života i fikus neka bude blizu  prozora

Shutterstock

Drvo života i fikus neka bude blizu prozora, Foto: Shutterstock

Lirasti fikus

Ova sobna biljka nije nimalo mudar odabir za vlasnike kućnih ljubimaca. Iako nema smrtonosno dejstvo na pse i mačke, ozbiljno nadražuje usta i sluzokožu.

Kolokazija

Tropska biljka kolokazija, poznata i pod imenom slonovo uho, prema rečima stručnjaka može da dovede do oticanja usta, povraćanja i dijareje kod kućnih ljubimaca.

Eukaliptus

Shutterstock

Eukaliptus, Foto: Shutterstock

Eukaliptus

Uprkos umirujućem mirisu i lepim listovima, eukaliptus kod kućnih ljubimaca može da izazove depresiju, malaksalost i salivaciju.

Fikus

Shutterstock

Fikus, Foto: Shutterstock

Elastični fikus

Popularna sobna biljka, koju karakteriše voštani izgled lišća, može da izazove kožne iritacije kod ljudi, i prouzrokuje bolesti sistema za varenje kod kućnih ljubimaca.