Povrće
Shutterstock
Povrće

Shutterstock

Povrće, Foto: Shutterstock

1. Špargle

Špargle se mogu naći u prodavnicama gotovo čitave godine, ali su najbolje u proleće kad su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske špargle dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo 'drvenaste' i bez ukusa.

Umesto toga odaberite:

Prokelj pripada porodici krstašica, prepun je vitamina C koji jača imunitet i vitamina K koji osnažuje kosti. Najbolje ga je spojiti s domaćom slaninom, piše Punkufer.hr.

2. Breskve

Leto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon leta teško ih je naći u radnjama. Ako vas s polica ipak dočeka ovo "dlakavo" voće, verojatno je tu došlo iz Južne Amerike.

Umesto toga odaberite:

Citrusno voće poput pomorandži, koje je prepuno slatko-kiselog soka i drugih vitamina i minerala što čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripa.

3. Svež grašak

Slatko zrno graška prolećna je poslastica, koje se smatProra jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih meseci, plodovi će biti brašnasti i s malo ukusa.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti grašak iz zamrzivača, koji je ubran u jeku sezone, te imauokus najbliži "pravoj" stvari.

4. Klip kukuruza

Jesti kuvani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. Ali sveži klipovi u zimskim mesecima daleko su od onih letnih plodova prepunih slatkog i mekanog zrna.

Umesto toga odaberite:

Smrznuti proizvodi, poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svežim namirnicama. U zimskim mesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrna i dalje dobiti važne izvore luteina.

5. Jagode

Nađite li na jagode tokom zime, reč je o proizvodu koji je pola leta i celu jesen stajao u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju ukus i miris jagoda, a i hranjive su vrednosti nestale tokom dugotrajnog skladištenja.

6. Paradajz

Krajem leta paradajz pruža maksimalni ukus, sočnost i aromu. No ako je nakon toga stajao više meseci u hladnjači, budite uvereni da su plodovi izgubili svoju svežinu, ukus i količinu likopena.

Umesto toga odaberite:

Sveže je uvijek najbolje, no u zimskim mesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužiće i konzervirani pelati i pasiran paradajz. Ako imate mogućnost, odaberite tegle s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.

7. Borovnice

Ne samo da su borovnice izuzetno skupe u zimskim mesecima, već u njima manjka količina vitamina C i podložne su češćem truljenju.

Umesto toga odaberite:

Smrznute su borovnice zdrave kao one sveže, a sadrže gotovo istu količinu antioksidanata.

Komentari (1)

nedjo

03.01.2018 17:28

jedite sta imate