Kuca, pas
Profimedia.rs
Pas Psi Kućni ljubimac ljubimci

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Prema rečima veterinara i nutricionista za pse svom mezimcu nemojte davati:

Grožđe – nikada ga nemojte dati psu ma koliko vas bolećivo gledao i uporno “prosio” bar za jedno zrno. Možda niste znali ali utvrđeno je da grožđe može uzrokovati prestanak rada bubrega kod pasa, pa čak i do smrti mezimca.

Hleb – kvasac u hlebu može dovesti do širenja želuca i ozbiljnih gastrontestinalnih tegoba, a moguće je i trovanje etanolom kao posledica fermentacije kvasca u stomaku. Čak i dva sata nakon jedenja hleba, može doći do trovanja.

Izbegavajte mlečne proizvode, jer baš kao i mnogi ljudi, i veliki broj pasa netolerantan je na laktozu iz mleka, sladoleda…

Luk – ni slučajno! Da li ste znali da luk u organizmu psa može ozbiljno da ugrozi crvena krvna zrnca?

Kukuruz – veterinari upozoravaju da se veliki broj pasa ugušio kad su uspeli da ugrabe klipove kukuruza, pa je bolje da ga izbegavate.

Dozvoljeno, ali uz oprez:

Avokado – s vremena na vreme svom psu možete dati malo ovog ukusnog voća, ali nemojte preterivati jer može izazvati smetnje u gastrointestinalnom sistemu vašeg mezimca (nikada mu ne dajte da pojede ceo avokado).

Lubenica – veoma je osvežavajuća i prijaće vašem mezimcu tokom leta, ali obavezno očistite sve koštice jer one mogu potpuno blokirati varenje vašem psu.

Komentari (6)

Fatamorgana

04.08.2017 23:44

Verovatno je sve ovo tacno sto pise,ali moj pas je sve to jeo i jos vise od toga,doziveo je 18,ili 19 nasih godina i zbog duboke starosti,veterinarska sluzba mi je predlozila da ga uspavaju,jer svaki dan vise, je za njega mucenje. Mozda to zavisi od od psa,kako sve podnosi. Kao i covek,nije svaki organizam isti. Ali,mislim da se treba toga pridrzavati.

Curcic Srdjan

05.08.2017 03:34

Organizam psa je prilagodjen iskljucivo mesu citav digestivni trakt, vikice i celjusti su za meso prilagodjeni.pas je predator..uz meso .on sam jede travke koje njemu prijaju.pas uvek ali uvek jede samo jednu vrstu travcica

zlatko

05.08.2017 10:43

@Curcic Srdjan - Moj jede i hleb granule povrce i ništa mu ne fali. Avokado ne jedem ni ja.

Zorica

05.08.2017 11:35

Zasto bi neko uopste davao psu luk?

Ека

05.08.2017 15:46

@Zorica - Мени је на под пало парче црног лука док сам спремала ручак и моја пудлица је у трену то појела. Ништа јој није било.

Snupi

05.08.2017 12:32

Mnogo je vaznija higijena posuda iz kojih ljubimci piju i jedu i naravno hrane. Ako ljubimac ne odbija odredjenu vocku ne znaci da ce je imati svaki dan na meniju, zasto da je ne pojede. Drugo je ako veterinar iz odredjenih individualnih tegoba zabrani konzumaciju.