Kajgana
promo
Kajgana

promo

Kajgana, Foto: promo

To može da ostavi kratkoročne posledice, poput probavnih problema, ali može i dugoročno da šteti našem zdravlju.
Podgrevanje je apsolutno zabranjeno za ovih pet namirnica:

1. CELER

Uglavnom ga koristimo za kuvanje supa i priloga ili pak za pire i salatu. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svežeg, jer sadrži nitrate koji postaju toksični usled ponovnog zagrevanja.

2. JAJA

Jaja takođe spadaju u grupu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku sa prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti sveže pripremljene. Smete da ih čuvate u frižideru i pojedete hladne.

3. PEČURKE

Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrevanje menja sastav proteina u pečurkama, zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe menjaju svoj ukus. Zabrana podgrevanja važi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze pečurke.
4. KROMPIR

Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgreva i ne ostavlja za dan posle. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje nutrijente tokom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate jela za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. SPANAĆ

Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat nitrata koji se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvara u kancerogene nitrate opasne za naše zdravlje.

Tagovi