Svađa Prepirka
Shutterstock
Svađa Prepirka

Shutterstock

Svađa, Foto: Shutterstock

Ako spadate u poslednju grupu, ne očajavajte. Vredi da isprobate ovu jednostavnu vežbu i da  upotrebite reči koje će ohladiti i najvatreniju raspravu.

Psihološke studije su potvrdile da reči JOJ (eng. Ouch) i UPS (eng. Oops) imaju moć da suzbiju sukob, spreče svađu i stopiraju prepiranje između partnera. Valja znati da osobe reaguju na potencijalni sukob na tri uobičajena načina: kroz izbegavanje problema, tihom rezignacijom i eksplozivnom agresijom.

Kada se "eksplozivnim ljudima" nesvesno uputi uvredljiva primedba američki psiholozi savetuju da na to kažu JOJ i UPS umesto salve neugodnih fraza i uvreda, koje bi mogle sprečiti neugodnu svađu.

JOJ je moćna reč i snažan verbalni mehanizam koji će trenutno osvestiti partnera, pa će ponuditi izvinjenje, i tako ugasiti potencijalni verbalni sukob.

Ako ste pak brzopleto izgovorili rečenicu koja je povredila nečija osećanja, a želite to da ispravite, iskoristite reč UPS, a potom i izvinjenje, i tako sprečite mogući sukob.

Ova psihološka vežba je izuzetno koristan alat za sprečavanje svađa u ljubavnim vezama između partnera koji različito reaguju na uvredljive primedbe i nesvesne provokacije, pa se sve češće "prepisuje" kao jedan od psiholoških lekova za česte svađe od strane američkih bračnih terapeuta.