Banane
Profimedia.rs
Banane

Profimedia.rs

Ilustracija: Profimedia.rs

One su proizvedene u Japanu, na D&T farmi, a proizveli su ih njihovi naučnici.

Uzgajaju se u neverovatnom okruženju.

Za razliku od klasičnih banana koje rastu u tropskim krajevima, mongej banane sazrevaju na debelom minusu (- 24 stepeni Celzijusovih), u veštačkom okruženju, a potom se presađuju u zemlju, na normalnu temperaturu, gde sazrevaju. Upravo ta drastična promena temperature uzrokuje da plod brzo izraste i dobije koru koja je tanka poput salate.

Postoji još jedan bonus - budući da rastu u hladnim, veštačkim klimatskim uslovima gde plod nije u opasnosti od okoline, njihova proizvodnja eliminiše potrebu za pesticidima.

Oni koji su ih probali kažu da su banane odlične. Kora im je doduše bezukusna (ali puna nutrijenata), ali im je plod zato slađi od klasičnih banana.

Kažu da čak podsećaju na ukus ananasa, a to što su slađe od običnih, logično znači da imaju više šećera. Oko pet grama. Što se tiče ostalih hranljivih materija iz ploda nove vrste banana, sastav je vrlo sličan običnim bananama, ali im je zato kora puna vitamina B-6 i magnezijuma.

Mongej se trenutno prodaje samo na tržištu zapadnog Japana, ali proizvođači imaju velike planove o nastavku proizvodnje i izvozu.