Plivanje za časni krst u Užicu
Miloš Cvetković

 

"Zavet" pred skok u ledenu vodu Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Dejan Dimitrijević pobednik je današnjeg plivanja za časni krst u Zemunu.

Dimitrijević je po četvrti put prvi došao do časnog krsta, a kao pobednik dobio je krst, plašt i SVEBOR medalju.

Nagrade mu je uručio patrijarh srpski Irinej, koji je prethodno služio liturgiju u hramu Svetog Nikolaja i predvodio litiju.

Patrijarh je osveštao Dunav i dao blagoslov plivačima, kojih je ove godine bilo 280.

ZA KRST I NA DORĆOLU

U hladnu vodu Dunava, na temperaturi od minus jedan stepen, uz vetar, danas je na Dorćolu za časni krst plivalo oko 80 najhrabrijih građana, među kojima je bila i jedna devojka. Takmičenje je održano kod SC „Milan Gale Muškatirović“, a do krsta je prvi doplivao Nikola Lovren, devetnaestogodišnjak iz Novog Sada.

U Dunav je bačen ledeni krst, u spomen žrtvama novosadske racije iz 1942. godine, a predsedniku SVEBOR saveza Srbije Cvijetku Stevanoviću uručena je gramata SPC za obnovu tradicionalnog plivanja za bogojavljenski krst, koji je u Zemunu održan 19. put.

Liturgiji, litiji i plivanju za časni krst prisustvovao je veliki broj građana, predstavnici opštine Zemun i princ Aleksandar Karađorđević.

Takmičari koji su plivali za časni krst, nosili su majice sa likom Vladimira Putina.

Veliki broj učesnika u Novom Sadu
U Novom Sadu plivale i devojke, Foto: Robert Gatel

Pobednik današnjeg plivanja za Bogojavljenski krst koji je na obali Dunava u Sremskoj Kamenici, kod Novog Sada, je član Plivačkog kluba "Novi Sad", Nikola Stupar (18).

Veliki broj učesnika u Novom Sadu
Veliki broj učesnika u Sremskoj Kamenici, Foto: Robert Gatel

Pre takmičenja održana je liturgija u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, gde je formirana Litija kojom je donet Bogojavljenski krst do mesta takmičenja na obali Dunava i veliki ledeni krst, visine tri metra koji je sa broda Rečne flotile porinut u Dunav u znak sećanja na sve žrtve na toj reci.

Plivanje za časni krst u Užicu
Plivanje za časni krst u Užicu, Foto: Miloš Cvetković

Na bogojavljenskom plivanju na užičkoj Plaži učestvovalo je rekordnih 50 takmičara, među ima i jedna dama – Kristina Tina Mihajlović (41). Upravo ona iznela je časni krst iz ledene Đetinje.

U trenu kad je sveštenik, spuštajući krst uz levu obalu reke, označio start, u vodu „toplu“ svega pet stepeni uskočila je samo Kristina. Tek kad je ona stigla do polovine reke za njom su krenuli i ostali. Lagano su isplivali i džentlmentski pustili saborkinju da se domogne bogojavljenskog odličja.

- Hvala svima što su me pustili da u petoj deceniji, na mom drugom učešću, prva doplivam do časnog krsta. Vera je jedini motiv koji me naveo da plivam. Adrenalin me je vodio kroz Đetinju toliko hladnu da nisam osećala telo. Niko od takmičara se nije nakašljao, kinuo – nešto odozogo ima, uverena sam - poručila je Kristina, sa užičkih šest stepeni u minusu.

Plivanje za časni krst u Užicu
Užičani pred skok u ledenu vodu, Foto: Miloš Cvetković

Devetogodišnji učenik Osnovne škole "Miroslav Antić" iz Niša Pavle Pavlović prvi je jutros stigao do Časnog krsta u Nišavi, u nadmetanju koje je organizovano kod Vrežinskog mosta u niškom naselju Donja Vrežina.

Plivanje za Časni krst meštani tog dela Niša samoinicijativno organizuju već pet godina, a ovog puta su za krstom koji se baca sa Vrežinskog mosta zaplivali samo Pavle, njegov otac Batica i srednjoškolac Lazar Tričković (16).

Na Adi 54 takmičara

Hladno vreme i temperatura vazduha od minus dva i vode od 2,5 stepena Celzijusa, nisu sprečili 54 učesnika iz Vojske Srbije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građane da danas plivaju na Adi Ciganliji u Beogradu gde je pobedio Nikola Ristić iz SVIBOR-a. On je prvi podigao ledeni krst težak 15 kilograma, napravljen od svete vode.

Temperatura vode u Nišavi, prema merenju Instituta za javno zdravlje u Nišu, jutros je iznosila 4,6 stepeni Celzijusovih.

U plivanju za Časni krst u veoma hladnom gradskom jezeru u Vlasotincu, pobedio je Kristijan Pešić (10).

On je od 55 takmičara iz nekoliko mesta juga Srbije, prvi preplivao stazu dužine 33 metra, koja je simbolično predstavljala broj godina Isusa Hrista. Ostali učesnici su na startu dozvolilil da Kristijan prvi skoči u vodu i stvori značajnu prednost kako bi prvi došao do krsta.

Temperatura vode u Vlasini bila je minus dva stepana, a više hiljada Vlasotinčana prisustvovalo je tom takmičenju.

Lazar Marković (19) prvi je danas doplivao do Bogojavljenskog krsta, na takmičenju održanom u Ćupriji, u reci Velikoj Moravi.

Krst je u Moravu spušten sa Velikog Mosta, a u takmičenju, na temperaturi od minus pet stepeni učestovao je 32 takmičara.

Andrija Zlatković (22) pobednik u Pirotu
Andrija Zlatković (22) pobednik u Pirotu, Foto: Zoran Panić

Piroćanac Andrija Zlatković (22), student treće godine Mašinskog fakulteta, prvi je danas doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu. U nadmetanju po veoma hladnom vremenu učestvovalo je pedesetak odvažnih momaka i nešto starijih uz podršklu velikog broja građana.

Zlatković je po izlasku iz hladne vode izjavio da treći put pliva za časni krst i da je ovo drugi put da prvi dopliva do njega.

-Presrećan sam zbog toga, voda jeste bila hladna, ali smo svi izdržali i veoma mi je drago zbog toga-rekao je Zlatković.

Sara Francuski pobednica iz Zrenjanina
Sara Francuski pobednica iz Zrenjanina, Foto: S. Surla

- Sara Francuski iz Zrenjanina prva je doplivala do Časnog krsta, na manifestaciji koja je po osmi put organizovana na gradskom jezeru kod Kulturnog centra. Muški učesnici džentlmenski su se dogovorili da pobedu prepuste jedinoj ženi koja je ove godine plivala na Bogojavljenje. Manifestaciju je pratio ogroman broj građana, okupljen kraj jezera u centru grada, a ove godine je učestvovalo ukupno 26 mladića, kao i pobednica Sara.

Ni temperatura u minusu nije sprečila 16 Smederevaca da se na Bogojavljanje tačno u podne bace u vodu bazena na Jugovu. Najbrže je do krsta doplivao Tomislav Popović (31) diplomirani ekonomista, kome je to i pre dve godine pošlo za rukom. Časni krst je dobio u trajno vlasništvo, baš kao i zlatni krstić, dar organizatora Odbor za negovanje pravoslavne tradicije i Crkvene opštine.

Ko će prvi do krsta
Ko će prvi do krsta? Stefan Nikolić (14), Foto: N. Božović

Stefan Nikolić (14) iz Žiče kod Kraljeva, učenik 8. razreda prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta na Ibru. Stefan je bio najmlađi učesnik među 45 takmičara iz Kraljeva koji su se ove godine prijavili da plivaju.

Ledeni Ibar nije sprečio Stefana da prvi dopliva do krsta.

- Presrećan sam jer mi je ovo bio prvi put da plivam za Krst časni. I narednih godina ću se prijavljivati – rekao je ovaj dečak.

Vladimir Miletić iz Kraljeva, dobio je posebnu nagradu, a to je Bogojavljenski krst koji mu ostaje u trajnom vlasništvu. Vladimir se godinama unazad prijavljivao da pliva i pored toga što se kreće uz pomoć štaka.

Budući takmičar u rukama tate, višestrukog pobednika
Budući takmičar u rukama tate, višestrukog pobednika, Foto: V. Nikitović

U plivačkoj trci za Bogojavljenski krst u Čačku pobedio je Aleksandar Zečević (21), student Visoke poslovne škole u Beogradu.

- Svi koji su skočili u vodu su pobednici. Uslovi su bili veoma teški, a voda hladnija nego prošle godine. Pobedu posvećujem devojci Kristini koja nije bila u mogućnosti da dođe da me bodri – rekao je Zečević.

U trci za zaleđeni krst učesvovao je 91 takmičar, što je rekord u dvanaestogodišnjoj istoriji organizovanja ove manifestacije.

Simbolično, najmlađi takmičar bio je sedmomesečni Tadija Trnavac, kojeg je deonicom staze u naručju preneo njegov otac Nemanja, višestruki pobednik Bogojavljenske trke.

Damama prepustili krst i u Valjevu
Damama prepustili krst i u Valjevu, Foto: Predrag Vujanac

"Za krst časni – plivaj", komandovao je vladika valjevski Milutin i 39 žena i muškaraca skočilo je u Gradac, na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Valjevu.

Slično Užičanima, i Valjevci su bili džentlemni, pa iako nisu prve doplivale do krsta, pobednicima ove verske trke imaju se smatrati dve dame, Rada Munjić i Tijana Vuković, studentkinja DIF-a, koje su momci, pošto su ipak napravili solidnu zalihu u reci, ipak pustili da prve dotaknu krst i prime blagoslov od vladike Milutina kao pobednice Bogojavljenske trke.

U Gradcu, jednoj od najhladnijih srpskih reka, inače, "lakše" je plivati na Bogojavljenje nego na Preobraženje u avgustu, jer je temperaturna razlika vode i vazduha daleko manja.

Na petom obnovljenom Bogojavljenskom plivanju za časni krstna reci Tisi kod Sanada, prvi do krsta doplivao je Enis Beharović (20), student Fakulteta fizičke kulture iz Kanjiže. Na temperaturi vazduha od minus 2 stepena i vode od plus 4, u nabujalu i mutnu reku, odvažilo se da skoči 16 momaka.

Plivanje u poluzaleđenom jezeru
Plivanje u poluzaleđenom jezeru, Foto: Željko Dulanović

Danilo-Dačo Matović (23), bivši fudbaler "Zlatara" osvojio je Časni krst i pobednički venac na manifestaciji koja je na Bogojavljenje organizovana na Zlatarskom jezeru kod Nove Varoši. U Kokinom Brodu je za Krst časni po cići zimi plivalo devet odvažnih momaka, a treće bogojavljensko plivanje organizovali su Opština Nova Varoš, Turističko-sportski centar „Zlatar“i „Rezervat Uvac“. Plivalo se u ekstremnim vremenskim uslovima, dok je u pojedinim jezerskim rukavcima voda ledila. U Kokinom Brodu temperatura jezerske vode bila je međutim tri stepena u plusu, ali se na obali živa u termometru spustila čak do 12. podeoka ispod nule.

Milorad Aleksić Časni krst Kikinda
Milorad Aleksić pobednik u Kikindi, Foto: Rada Šegrt

Plivanje za časni krst u Kikindi organizovano je na dve lokacije, na Starom jezeru u gradu, i na seoskom jezeru u Novim Kozarcima. Na Starom jezeru najbrži je bio Dušan Novaković (18) , dok je u Novim Kozarcima pobedio nekadašnji vaterpolista Milorad Aleksić (25).
S obzirom da je u Kikindi danas bilo toplije nego juče, bilo je i dosta takmičara, u Kozarcima je plivalo njih osam, a na Starom jezeru desetak. Plivačima u Novim Kozarcima na podvigu je čestitao i predsednik opštine Pavle Markov.

Srpska pravoslavna crkva na javnoj česmi u porti organizovala je osvećenje bogojavljenske vodice, što je privuko određeni broj građana, koji su je odnosili kućama.

Nišlija Miloš Čičić (22) bio je najbrži od 25 plivača i uspeo je da osvoji časni krst na bazenu Sportskog centra "Čair" na bogojavljanskom plivanju u Nišu.

U čast hrabrih plivača gradski čelnici, sveštenici, pripadnici Vojske Srbije i Žandarmerije pustili su 25 golubova sa bazena u Čairu.

Najstariji učesnik je bio Ivan Đorđević(69) , penzioner koji se šesti put borio za časni krst. Najmlađi plivač je bio Petar Kocić (19) srednjoškolac, koji je prvi put plivao za časni krst.

Komentari (2)

acapecanac

19.01.2016 14:23

To Deki majstore!!!

obican smrtnik

21.01.2016 20:30

Pustiti DETE od 10 (DESET) godina u ledenu vodu bas i nije najmudrije.