Spanać
printscreen
Spanać

printscreen

Spanać, Foto: printscreen

Ako želite da u nekoliko koraka poboljšate i svoje zdravlje i svoj izgled opredelite se da spanać bude što više i što češće u vašoj ishrani. Nekada i nekoliko svežih listova može da doprinese razlici koju ćete sasvim sigurno brzo primetiti.

Prevencija kancera

Dodavanje spanaća u ishranu jednostavan je način da sprečite razvoj i rast kancerogenih ćelija. Zeleno povrće je nešto što morate imati na svakodnevnom meniju. Spanać, kelj, kupus, zelena salata sve su to blagotvorne namirnice. One sadrže karotenoide, pigmente koji imaju antioksidativno dejstvo.

Prema "The American Institute of Cancer Research" hrana koja sadrži ovaj pigment zaista sprečava rak grla, usne duplje, usporava rak dojke i rak pluća.

Jača kosti

Spanać treba jesti i zbog vitamina K, važnog saveznika u održavanju zdravlja kostiju.

Vitamin K je bitan za pravilan proces mineralizacije kostiju, odnosno za zdrave i čvrste kosti. Treba ga jesti i zbog kalcijuma, natrijuma, fosfora, mangana, bakra, cinka, joda, kobalta. Zbog zavidnog prisustva celuloze, spanać je dragocen za varenje i čišćenje organizma.

Takođe, ovaj kompleks vitamina utiče na lepšu kosu i nokte.

Reguliše krvni pritisak

Spanać ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog pritiska - kalijum, folati i magnezijum.

Minerali koje sadrži spanać, posebno magnezijum i kalaj, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je spanać idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Spanać je takoreći prva pomoć kod hipertenzije, prenosi portal "Readers digest".