Cveće
Shutterstock
Cveće

Shutterstock

Cveće, Foto: Shutterstock

Pojedinim biljkama treba posvetiti mnogo više pažnje kako bi nas na kraju obradovale prelepim cvetom. Takvi su kaktusi.

Kaktusi pripadaju familiji Cactaceae. Ova familija je veoma rasprostranjena, a na svetu postoji čak oko 130 rodova. Na svetu postoji čak 1.750 poznatih vrsta kaktusa. Koliko li je tek nepoznatih?

Kaktus

printscreen

Kaktus, Foto: printscreen

Ime kaktus potiče od grčke reči i znači "izdržljivost". Žive u sušnom okruženju, a pronađeni su prvi put u pustinji Atakama u Čileu. To je jedno od najsušnijih mesta na planeti. Bodlje kojima je obložen kaktus služe akumulaciji vode koja im je potrebna da bi preživeli. Verovali ili ne, postoje čak i lekoviti i jestivi kaktusi.

Međutim, najčešće se gaje kao neuništive kućne biljke, a kada procvetaju, to su najlepši ukrasi svakog doma.

Pojedine endemske vrste kaktusa rastu isključivo u Americi. Odatle su doprle do Afrike i Indije, a u petnaestom veku preneseni su i u Evropu. Tu su se odomaćili, a najviše im je odgovarao mediteranski pojas.

Kao kućno bilje, neguju su manje sorte kaktusa, a postoje oni koji uprkos svim pokušajima ne mogu da napuste pojedina mesta, i samo tamo uspevaju, a na drugima venu.

Stanište im je ograničeno, a najveća pretnja su im ljudi. Mnoga staništa kaktusa uništena su onda kada su nastajala veštačka jezera, pravljene brane i industrijska naselja.

Zanimljivo je da brojne vrste kaktusa cvetaju samo jednom godišnje. Ako uopšte i cvetaju. Zbog toga cvet kaktusa treba smatrati nagradom. Cvetom će vas kaktus nagraditi tek kada mu pružite bezgraničnu ljubav. A baš zbog toga što izdržava i najsurovije uslove, kaktus se smatra simbolom majčinske ljubavi.

Kaktusi cvetaju onda kada su zadovoljni, a priznaćete nije uvek lako ispod trnja i surove maske doći do veličanstvene suštine. Kao i sa nekim ljudima. Ispod oklopa i maski surovosti često se kriju nevina bića sa iskonskom ljubavlju spremnom da sve podele sa onima koji imaju ključ.