Zabrinutost Brige Nervoza Stres Uznemirenost
Profimedia
Zabrinutost Brige Nervoza Stres Uznemirenost

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

On čini da naše srce neravnomerno udara, vaše disanje ubrzava i vaše čelo se znoji. Ali, dok je stres neprijatelj javnog zdravlja broj jedan, nova istraživanja sugerišu da stres može biti loš samo ako verujete da je to slučaj. Psiholog Kelly McGonigal nas poziva da vidimo stres kao pozitivan i upoznamo se sa mehanizmom za smanjenje stresa: razgovor, zbližavanje, otvaranje ka drugima.

Na ovom video snimku, psiholog Keli Mekgonigal će nas prošetati kroz nekoliko iznenađujućih novih studija o stresu i našem zdravlju. Objasniće nam njihove implikacije na naš svakodnevni život. Na kraju, nadamo se da ćete biti ohrabreni da razmislite malo drugačije sledeći put kada osećate pritisak na poslu.

Možda ćete na sopstvenom primeru, osnaženi ovim razgovorom, shvatiti kako da stres potane vaš prijatelj.

Stres se najčešće smatra negativnim i štetnim faktorom koji ne samo da može da uništi dobar dan, već može i skratiti vaš životni vek. Ali šta ako je ovo samo jedan komad slagalice?

Dok se treba brinuti o ekstremnom ili hroničnom stresu ili dugotrajnoj anksioznosti, nemojte se bojati povremenog talasa stresa. To je nešto kao dizanje tegova, gde s vremenom pojačavamo i gradimo mišiće. Izgradite sopstveni mišić za stres tako što ćete preuzeti kontrolu i pristupiti situaciji koja izaziva anksioznost kao izazov, a ne teret. Vremenom, to bi vas moglo učiniti jačim u suočavanju sa stresom – i čak vam može pomoći da živite duže. Eto kako da stres postane naš prijatelj.