Meditiranje Meditacija
Shutterstock
Nervoza Stres na poslu Telefonski razgovor

Shutterstock

Stres naš nasušnji, što život nam skraćuje, Foto: Shutterstock

Neki ljudi taj problem rešavaju fizičkm aktivnostima poput trčanja, drugi se bave umetnošću, a sve više je i onih koji se opuštaju vežbajući jogu.

Ipak, postoji i ono što se zove muzička terapija koja pomaže da se smanje efekti stresa koju takoše praktikuje veliki broj ljudi.

Zato su se neurolozi potrudili da otkriju koja pesma najbolje opušta ljude.

I pronašli su je!

U pitanju je pesma "Weightless" engleskog ambijentalnog benda "Marconi Union".

Neurolozi su uradili studiju u kojoj su ispitanici rešavali slagalice dok su bili prikačeni na senzore. Slagalice su im podizale nivo stresa, a naučnici su merili kakve su im u tom trenutku moždane aktivnosti, srčani ritam, krvni pritisak i disanje.

Dr Dejvid Luis- Hodžson iz "Mindlab International" kaže da je pesma "Weightless" dovela do veće relaksiranosti nego bilo koja druga muzika koja je testirana.

Ova pesma je bila toliko delotvorna da je nivo stresa smanjila za čak 65 odsto.

Lajz Kuper, osnivač Britanske akademije za zvučnu rekaksaciju objasnio je da ova pesma sadrži ritam od 60 bita u minuti, koji se vremenom spušta na 50 bita. Dok je slušate, vaše srce polako počinje da se usklađuje s tim ritmom.

Smanjenje srčanog ritma vodi ka smanjenju krvnog pritiska, a sve ovo se dešava i zbog toga što su prosstori među tonovima tako urađeni da stvaraju osećaj euforije i udobnosti.

Pesma je napravljena baš radi smanjenja stresa, u saradnji muzičara i zvučnih terapeuta.

Ako ste pod stresom, sedite, opustite se i prepustite se ovim zvucima:

 

Komentari (1)

urlaurla

25.11.2016 00:17

Kravetino mene ovo nervira