zadah usta
Profimedia
zadah usta

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Svi smo iskusili koliko je nezgodno najesti se luka pa razgovarati sa ljudima. Iako problema nema ako ga svi u društvu jedu, ako ga jedete sami onda se i te kako osećate. Ovaj neprijatan zadah nastaje samo od svežeg luka, pa ukoliko ga termički obradite - nećete imati problem sa njegovom aromom.

Međutim, ukoliko volite da uživate u njegovom ukusu kad je svež, morate se naoružati ovim namirnicama da bi vas sačuvale od nezgodnog zadaha.

Postoji čak devet načina kako da se rešite lošeg zadaha nakon jedenja luka:

Peršun

Peršun je od davnina poznat kao odlično sredstvo za neutralizovanje neprijatnih mirisa iz usta. Sve što treba uradite je da uzmete nekoliko listića i da ih dobro sažvaćete, tako da peršunov sok bude po celoj usnoj šupljini.

Nana

Nana deluje kao i peršun, a i konzumira se na isti način. Osim toga, ova biljka će podstaći probavu i smiriti želudac, što nije loša opcija nakon prazničnog prejedanja.

Rotkvice

Rotkvice imaju antibakterijsko delovanje i od davnina su poznate kao odličan osveživač daha. A kako su već na prolećnoj trpezi, šteta ih je ne grickati.

Limun

Limun će vas spasiti od mirisa luka na prstima, ali i u ustima. To ne znači da treba da protrljate jezik njime (iako bi to bilo vrlo delotvorno), već je dovoljno napraviti jaču limunadu bez šećera i promućkati je po ustima. U limunadu je dobro narendati i malo korice kako bi učinak bio bolji.

Kardamon

Kardamon je začin koji deluje na sličan način kao i rotkvice. Zbog antibakterijskih svojstava odličan je za osvežavanje daha. Nakon obroka stavite par semenki u usta i polagano žvaćite.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar eliminator lošeg zadaha. Pijuckajte ga s medom i miris će nestati.

Senf

Senf će neutralizirati miris luka ako u usta stavite jednu kašičicu i mućkate oko minut. Ispljunite pa ponovite postupak, ali ovaj put senf progutajte. Na kraju isperite usta vodom.

Mleko

Mleko je poznato kao odličan neutralizator lošeg zadaha nakon jedenja luka. Trebalo bi ga pijuckati tokom i nakon jela. Punomasno je bolje od onih s manje masnoće.

Jabuke

Jabuke, bilo sveže ili kao sok, pomažu u osvežavanju daha. Jednostavno nakon jela posegnite za njima i neprijatni miris će nestati.

Komentari (4)

deda

02.04.2018 12:24

Sve vrste luka jedem i uopšte se ne obazirem na miris meni ne smeta više mi smeta kad čovek ne opere zube ujutru i stane pored tebe i ispusta mnogo veći smrad nego što je luk

Vuki

02.04.2018 15:48

@deda - I onda negde na javnom mestu, džibriš ko stoka..

Čiča Gliša

03.04.2018 01:40

Sakam luka i ne marim što smrdim, jer mi je bitnije da sam zdrav nego što luk drugima smeta.

Цицка

03.04.2018 08:12

Најгоре је када се осећа смрад људске душе, тај смрад не може ништа да убије , чак и када нестане са лица земље дуго још остаје да смрди .