Osteoporoza
Shutterstock
Osteoporoza

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako mnogi od nas ne osećaju godine koje su preturili preko glave, fakat je da što smo stariji, to nam kosti više gube elastičnost, poroznije su, krte i lako lomljive. Krivac za to je osteoporoza, bolest sa kojom se suočavaju ljudi takozvanog trećeg životnog doba! Progresivna je, a karakteriše je smanjenje normalne gustine koštanog tkiva. Naziv oboljenja potiče od latinskih reči koje u prevodu znače „šuplja kost“.

Kako za „Alo!” objašnjava dr Tihomor Milovanović, ortoped, postoje dva osnovna tipa osteoporoze - postmenopauzalna, koja se javlja kod žena nakon menopauze, i senilna osteoporoza, svojstvena za oba pola, posle 70. godine života.

Lečenje

Dr Tihomir Milovanović navodi da je lečenje osteoporoze složeno, kompleksno, dugotrajno i skupo.

- Neophodan je timski pristup lečenju, a u takvom timu poželjno je prisustvo i saradnja sa internistom, ortopedom, fizijatrom i radiologom. Trenutno su najefikasniji lekovi takozvani bisfosfonati, koji dokazano smanjuju rizik od preloma. S druge strane, mnogo je važnija prevencija nastanka osteoporoze. Neophodno je redovno merenje koštane gustine. U pitanju je savremena, precizna i potpuno bezbolna metoda kojom se određuje stepen odstupanja koštane gustine od normalnog stanja. Na osnovu rezultata merenja i laboratorijskih analiza započinje se sa odgovarajućom terapijom i dodatnim suplementima, uglavnom vitamina D - kaže on.

- Postoji i sekundarna osteoporoza, koja je udružena sa težim oboljenjima bubrega i štitaste žlezde, kao i sa upotrebom pojedinih lekova i hemioterapijom. Očigledno je da su žene mnogo češće i u težem obliku podložne ovom oboljenju. U osnovi oboljenja je smanjenje količine kalcijuma, koji osigurava čvrstinu kostiju. Kosti, lišene mineralne gustine i jačine, izrazito su osetljive na različite udarce, povrede i padove.

Samim tim, podložne su mnogobrojnim prelomima. Da bi se soli kalcijuma, kao gradivna materija koštanog tkiva, apsorbovale iz creva, neophodan je vitamin D, a da bi se kalcijum zadržao u kostima, potrebni su hormoni estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Da bi se stvorilo dovoljno vitamina D u organizmu, neophodno je sunčanje, zdravi bubrezi, kao i unos kvalitetne i raznovrsne hrane, bogate vitaminima i drugim oligoelementima - kaže taj stručnjak. 

Prema njegovim rečima, simptomi bolesti mogu godinama da izostanu, do samom trenutka najtežih posledica oboljenja - preloma.

- Prelomi nastaju prilikom normalnih aktivnosti. Uopšte ne mora da se radi o nekim značajnijim traumama koštanog tkiva. Dakle, početnih kliničkih simptoma nema, jer osteoporoza inicijalno nije bolna, ali su prelomi udruženi sa osteoporozom veoma bolni i veoma komplikovani za lečenje, bez obzira na to da li je operativno ili ne. Najčešće dolazi do preloma kičmenih pršljenova, posebno u grudnom i slabinskom delu. To dovodi do jakog bola u donjem delu kičme. Prelomi u predelu kuka, koji najčešće zahtevaju neodložno operativno lečenje, kao i prelomi podlaktice neposredno iznad ručnog zgloba, ali i lomovi nadlaktice u predelu ramena - navodi dr Milovanović.

On napominje da su dodatni faktori rizika za nastajanje osteoporoze pušenje, alkohol, fizička neaktivnost i gojaznost, upotreba kortikosteroida, oslabljeni imunitet, hronična zapaljenska stanja, a nasledno se prenosi sklonost ka nastanku ove bolesti.

Smanjite unos soli i šećera

Postoje tradicionalne, narodne metode prevencije i lečenja osteoporoze, a dr Tihomir Milovanović nam otkriva da su to mešavina meda i aloje, čaj od listova celera, kao i čaj mešavine od crvene deteline i maslačka.

- Ne manje važan je unos kalcijuma i vitamina D i K kroz ishranu, umereno izlaganje suncu i fizička aktivnost. Ishrana koja pospešuje stvaranje kvalitetne koštane mase, i na taj način deluje preventivno na nastajanje osteoporoze, dobro je poznata - masna riba - losos, haringa, tuna, sočivo, zeleno lisnato povrće - salata, blitva, prokelj, brokoli, spanać, pirinač, celer, koštunjavo voće i avokado, paprika, pomorandže i ananas. Potrebno je da se smanji unos belančevina životinjskog porekla, rafinisana so, šećer i kofein - savetuje taj doktor.

 

Komentari (1)

Lecenje

02.08.2017 15:48

znaci skupo tj. samo za bogate. Lepo.