Mičel Donald
M. Metlaš
Mičel Donald

M. Metlaš

Mičel Donald, Foto: M. Metlaš

S kapitenom Crvene zvezde nazdravili smo neposredno pred početak njegovog odmora, i to u njegovom kafiću u Novom Beogradu.

Holanđanin, koji je osvojio srca „delija” i kao prvi stranac sa trakom na ruci predvodio crveno-bele do nezaboravne fudbalske 2017, lično nas je služio demonstrirajući sjajne konobarske sposobnosti. Brz, okretan, kao na travnatom terenu, Mičel nam je servirao pivo bez pene i priča je mogla da počne...

Za početak, šta sve ima na meniju u kafiću „Dmigos Hookah“?

Mičel Donald

M. Metlaš

Mičel Donald, Foto: M. Metlaš

 - Uglavnom sve vrste pića. Alkoholna, bezalkoholna, kafa, ceđeno voće, nargila, sve što je potrebno za kvalitetno opuštanje. Imate i kolače, da se zasladite na kraju.

Ko su gosti tvog kafića?

- Posetioci su svih uzrasta, uglavnom punoletni, ali nema pravila.

Kakve su cene?

- Uobičajene, možda čak i nešto niže nego što su Beograđani navikli u centru grada.

Čujemo da najavljuješ i neke popuste ako Zvezda ostvari dobre rezultate u Ligi Evrope?

Mičel Donald

M. Metlaš

Mičel Donald, Foto: M. Metlaš

- Obećavam da će sve biti za džabe ako osvojimo Ligu Evrope! U tom slučaju ću kao kapiten dovesti ceo tim i slavićemo do jutra. OK, lako mi je da se sada razmećem takvim obećanjima, ali osvojiti Ligu Evrope nije nimalo lako. Lako ćemo da se častimo, a za početak da prođemo CSKA u šesnaestini finala, već tada ću častiti pokoju turu.

Mičel Donald

M. Metlaš

Mičel Donald, Foto: M. Metlaš

 Otkud ideja da već sada postaneš ugostitelj?

- Iskreno, odavno želim da budem vlasnik kafe-bara kako bih se u njemu odmarao i imao neko svoje mesto za opuštanje. Volim Beograd, volim da uživam u kafićima, kao i svi. Smatram da je ovaj lokal dobra investicija, da je sjajna prilika za biznis i dodatnu zaradu.

Želim da budem legenda Crvena zvezde!

Nedavno si upisao 100. nastup u crveno-belom dresu, kakve su ti ambicije?

- Definitivno imam ambiciju da postanem legenda Crvene zvezde. Šta se podrazumeva pod tim da budem legenda kluba? Neki fudbaleri to postanu posle dve odigrane utakmice. Budimo realni, kada bi Ronaldo ili Mesi došli u Crvenu zvezdu, bili bi legende posle jednog dana. Želim da uživam u momentu. Pre svega želim da se ovaj tim vrati tamo gde pripada, a to je da bude redovni učesnik evropskih takmičenja. Na dobrom smo putu da to ostvarimo. Lepo je biti legenda i kada te ljudi gledaju na taj način, međutim, ja se ne vodim tom mišlju kada idem na trening. „Mič, ti si legenda, svi te vole, baš te briga za sve“, zaista ne razmišljam tako, istina je, hoću da budem najbolji, hoću da budem lider, ali pre svega hoću da budem deo Zvezdinog tima.

 Imaš li iskustva u tom poslu?

- Imam. U smislu da slobodno vreme često provodim po kafićima i restoranima posle napornih treneninga i utakmica. Mada sam porodičan čovek, imam potrebu da provodim vreme sa prijateljima na mestima ovog tipa. Ponekad jednostavno poželim da izađem iz kuće i da se relaksiram uz piće. Zato sam i želeo da imam svoj kafić, vodio sam se logikom - zašto bih išao negde drugde, kada mogu da sedim u svom lokalu.

Da li se neko iz tvoje porodice bavio ugostiteljstvom?

- Moja porodica ima iskustva sa ugostiteljstvom. Svi volimo da izlazimo u restorane, kafiće i klubove, tako da nam ova vrsta biznisa nije nepoznata. Dobro znamo da prepoznamo šta je kvalitetna usluga, a šta nije.

Da li ćeš ubaciti živu muziku u skorije vreme?

- Obavezno. Kafić je nedavno otvoren. Za sada sam ja di-džej, ali kada budem ubacio muziku, to će morati da bude mnogo profesionalnije. Možda bude i muzika uživo, videćemo. To je nešto što sigurno želim u budućnosti.

Mičel Donald

M. Metlaš

Mičel Donald, Foto: M. Metlaš

Da li je ovo znak da ćeš ostati u Crvenoj zvezdi? Osim toga, poznato je da su članovi tvoje porodice zadovoljni životom u Beogradu...

- Mnogo mi znači što je moja porodica zadovoljna životom u Srbiji. Jednogodišnja ćerka Džeja rođena je u Beogradu. Starija ima tri godine i presrećna je ovde. Ipak, još je dete, ne zna ništa. Takođe, moja supruga i ja smo stekli dobre prijatelje u ovom gradu. Fudbal je postao biznis, a ja sam profesionalac koji je deo tog biznisa i vrlo lako može sve da se promeni. U svakom slučaju, kada se sve sabere i oduzme, najbitnije mi je da je moja porodica srećna. To što sam otvorio kafić je samo još jedan u nizu pokazatelja da mi se ne žuri da odem.