Mokranjčevi dani
Youtube Printscreen
Mokranjčevi dani

Youtube Printscreen

Mokranjčevi dani, Foto: Youtube Printscreen

Festival "Mokranjčevi dani", koji će trajati do 29. septembra, okuplja je najznačajnija imena iz oblasti muzike, ali i likovne i scenske umetnosti.

Manifestacija je svečano otvorena u subotu polaganjem cveća na spomenik Stevana Stojanovića Mokranjca, pozdravnim rečima predsednika Opštine Negotin Vladimira Veličkovića i besedom dirigenta Dejana Savića.

U dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora svi učesnici tradicionalnog natpevavanja i negotinski horovi izveli su Šestu Mokranjčevu rukovet, čime Negotin simbolično odaje najveću počast svom velikanu.

U tradicionalnom natpevavanju horova, Mešoviti hor Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pod vođstvom dirigenta Katarine Božić, obuhvatao je kompozicije "Bogorodice Djevo", "Vaskršnji antifoni", "Voskresni Bože","Svjat Gospod Bog naš", zatim "Što se bore misli moje", "Pošla moma na voda" , "Oro se vije" i "Rum, dum, dum", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U Domu kulture učestvovali su i Kamerni mešoviti hor "Lola" iz Sarajeva (BiH) pod vođstvom dirigenta Josipa Katavića, Gradski mešoviti hor "Abrašević" iz Valjeva uz dirigenta Dragana Vasiljevića, Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina sa dirigentom Senkom Milisavljević i Vokalni ansambl "Fortišimo" iz Burgasa (Bugarska) uz dirigenta Milenu Dobrevu.

Pobednik natpevavanja je Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, o čemu je odlučivao žiri u sastavu - muzikolog prof. dr Sonja Marinković, dirigent dr Miloje Nikolić i dirigent mr Tamara Adamov Petijević.