Slavlej Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici
Tanjug/Čedomir Petarić 23-10-201
Slavlej Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici

Tanjug/Čedomir Petarić 23-10-201

Slavlje Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, Foto: Tanjug/Čedomir Petarić

Vučić se javio telefonom u Izborni štab Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici i čestitao im pobedu, a slušali su ga preko spikerfona pristalice i okupljeni građani.

Rakić: Biće drugog kruga, ali za četiri godine

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je novinarima, okupljenim ispred Izbornog štaba stranke, da je Srpska lista u Kosovskoj Mitrovici osvojila 80 odsto glasova.

"Biće drugog kruga, ali za četiri godine", rekao je Rakić, koji je ubedljivo pobedio i na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

U Zvečanu će mesto gradonačelnika zadržati Vučina Janković, a kandidat Srpske liste Srđan Popović pobedio je  u Gračanici.

"Hoću samo da vas pozdravim sve, da vam čestitam na ogromnom uspehu, da kažem da je naš narod na Kosovu i Metohiji još jednom pokazao da ume da se bori i za svoj opstanak, ali i za svoju zemlju Srbiju, da ume da se bori kada je najteže, kada je pritisnut i spolja i na sve druge moguće načine", rekao je Vučić telefonom, a članovi Srpske liste, pristalice i okupljeni građani slkušali su ga preko spikerfona telefona direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Vučić je pozdravio sve okupljene, čestitao im na "ogromnom uspehu" i rekao:

"Hoću da vam kažem da sam ponosan na vas što štitite i branite pravo Srba da opstanu na svojim ognjištima i što branite interese Republike Srbije. I hoću da kažem narodu na Kosovu i Metohiji da je to uradio samo zato što je jak i složan i veliko hvala svim aktivistima. Đestitam Goranu Rakiću u Mitrovici, ali čestitam svim ostalim u svih 10 opština na KiM i nisu uspeli oni koji su želeli i da nas razjedine i da nas pobede", rekao je predsednik Srbije.

Slavlej Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici

Tanjug/Čedomir Petarić 23-10-201

Slavlje Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, Foto: Tanjug/Čedomir Petarić

"Pobedili smo još jedanput", istakao je i dodao da je sada važno nastaviti da se radi u interesu našeg naroda i da naši ljudi vide dobrobit od današnje pobede.

"Radujem se večeras, to po mojem glasu ne možete da zaključite, možda jednako, a možda i više od svakog od vas. Neki, čini mi se, nisam siguran da li razumeju koliki je značaj ove pobede. Mnogi su hteli da posle parlamentarnih izbora sruše Srpsku listu. Jedinstven srpski nastup i jedinstvena Srpska lista još jedanput su pokazali da ne mogu lako da budu pobeđeni", rekao je Vučić.

Slavlej Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici

Tanjug/Čedomir Petarić 23-10-201

Slavlje Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici, Foto: Tanjug/Čedomir Petarić

"Vama, vašim porodicama želim sve najbolje, želim vam puno uspeha, a želim našem narodu na KiM da opstaje, da živi sve bolje. Zzivela Srbija i sve najbolje vama još jednom. I Kosovo i Metohija u sastavu je Srbije", rekao je predsednik, na šta su okupljeni počeli da skandiraju "Živela Srbija" i "Aco Srbine".

Izlanost u srpskim opštinama veća nego u junu

Izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji veća je u većini opština nego na parlamentarnim izborima, održanim u junu, ukazuju podaci Izbornog štaba Srpske liste.

U Leposaviću glasalo je danas 8.015 glasača, odnosno izlaznost je iznosila 45,16 odsto, dok je u junu bila 44,60 procenata. U Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8.397 birača, to jest izlaznost je bila 38,52 odsto, a u junu je bila 32,48 procenata.

Izlaznost u Zubinom Potoku danas je iznosila 40,49 odsto, a na junskim izborima bila je 65,66 odsto, u Zvečanu 47,47 odsto (43,85), Gračanici 40,05 odsto (43,13), Sstrpcu 55,76 odsto (63,15), Klokotu 63,23 odsto (49,59), Partešu 56,46 (52,66), Ranilugu 55,22 odsto (53,54) i Novom Brdu 53,82 (26,00).

Na Kosovu i Metohiji jutros su otvorena birališta za lokalne izbore. To su treći lokalni izbori od samoproglašene nezavisnosti i prema ocenama analitičara, predstavljaće prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.

Prema rezultatima koji se mogu naći na sajtu CIK, nešto pre 19 časova, izlaznost na KiM je blizu 44 odsto.

Centralna izboirna komisija izašla je sa preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, po kojima je odziv u severnoj Kosovskoj Mitrovici bio 37,94 odsto, odnosno 8.269 od 21.797 upisanih glasača.

Mediji prenose da je oko 10 časova došlo do tuče glasača na biračkom mestu u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici. Kako navode, potukla su se dvojica glasača, a nakon intervencije policije, oni su udaljeni sa biračkog mesta.

Lider Srpske liste kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić glasao je u izbornom mestu u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici, poručivši da očekuje pobedu u prvom krugu.

Đurić: Lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom

"Od izbora na Kosovu i Metohiji mnogo zavisi i na današnji dan lomi se sudbina 10 opština sa srpskom većinom na KiM - hoće li one biti u političkom smislu bliže Beogradu ili Prištini", rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Srbi na KiM treba da ostanu jedinstveni uz svoju državu, uz Republiku Srbiju. Smatram da je jako važno da svi oni koji imaju biračko pravo danas to pravo i iskoriste, podrže državnu politiku Srbije, da ostanemo svi zajedno. Neka se dele oni drugi, neka se oni među sobom svađaju, mi moramo da budemo prema Prištini jedinstveni", rekao je Đurić i dodao da od ovih lokalnih izbora mnogo zavisi.

"Važno je da svi oni kojima je stalo do toga, da njihove opštine budu deo srpske državne politike, slede državnu politiku, da svi Srbi ostanu jedinstveni. Možemo i u centralnoj Srbiji da se svađamo i delimo oko različitih političkih opcija, da se takmičimo ko je lepši, bolji, pametniji, ovde na to nemamo pravo. Ovde moramo biti složni i danas mora da bude dan srpske sloge, srpskog jedinstva i jedino srpska pobeda može da donese boljitak i budućnost našem narodu", poručio je Đurić.

"Verujem pre svega da će sve proći u najboljem redu, očekujem veliku izlaznost građana i očekujem pobedu Srpske liste u svih 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Što se tiče Mitrovice, očekujem pobedu već u prvom krugu. Isto mesto, isto pitanje, verovatno isti odgovor kao i 2013. godine, večeras ćemo slaviti pobedu", rekao je Rakić novinarima i zahvalio građanima na velikoj izlaznosti "od rane zore" i dodao da očekuje isto tako veliku izlaznost celog dana.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić očekivao je da dan protekne bez incidenata, mirno i dostojanstveno, da se iskaže mudrost, istrajnost, a smatra da je najvažnije da ostane trajna i neraskidiva veza sa Srbijom.

"Kada je u pitanju Srpska lista, spremni smo za slavlje, već u ranim jutarnjim satima, ali svakako moramo biti svesni da građani moraju da izađu i podrže onaj put koji garantuje stabilnost, sigurnost i bezbednost, jer bez toga nama nema napretka"", rekao je Spirić.

Danas je glasao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ljubomir Marić.

Kosovski predsednik Hašim Tači je, nakon što je glasao u Prištini, izjavio da su lokalni izbori na Kosovu test za demokratiju.

Tači je ocenio današnji dan kao poseban i važan i pozvao građane da izađu i glasaju, javljaju kosovski mediji.

"Nadam se da će svi mehanizmi, civilno društvo, posmatrači i mediji biti na visini zadatka kako bi se ovaj važan i demokratski proces okončao uspešno", izjavio je Tači.

Kosovski Srbi na izbore su izašli sa 18 lista i nastupili u 21 opštini - u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina.

Na birački spisak na KiM upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.

Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada je započela izborna tišina.

Glasao i Haradinaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj glasao je u Prištini i pozvao građane da iskoriste svoje biračko pravo, prenose kosovski mediji.

"Danas sam obavio svoju građansku obavezu, glasao sam za izbor gradonačelnika, naveo je Haradinaj u saopštenju za medije. On je pozvao građane da izađu na glasanje istakavši da Kosovo očekuje puno posla, a da se neki od važnih poslova odvijaju u opštinama. Samo radom možemo da razvijemo zemlju, a to zahteva i aktivnu ulogu građana i njihov glas", naveo je Haradinaj.

Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji:

"Oni ne žele da Srbi imaju 'zlatnu akciju' u vladi u Prištini i nastoje da im tu poziciju otežaju i onemoguće na lokalnim izborima, i u lokalnim sredinama", ocenio je Vučić.

Uoči izboga oglasio se i američki ambasador Greg Delavi, koji je rekao da će ambasada SAD na dan izbora imati 30-40 timova koji će posmatrati izborni proces, brojati glasove i voditi računa da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi, bez bilo kakvih pritisaka.

"Naš cilj biće da osiguramo da se stvari odvijaju onako kako bi trebalo da se odvijaju i da niko ne vrši pritisak na članove biračkih odbora ili na birače na biračkim mestima", rekao je Delavi.

U kampanju za lokalne izbore bio je uključen i Hašim Tači, kosovski predsednik i neformalni lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova i Alijansom za bolje Kosova, čiji je lider jedan od najbogatijih Albanaca, Bedžet Pacoli. Tači je zbog toga trpeo kritike, a još mu se zamera nepotizam, zastrašivanje, reketiranje, kriminal, netransparentnost i korupcija.

U međuvremenu, Tači je u petak pozvao sve građane, bez obzira na njihovu političku opredeljenost, da izađu na lokalne izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo.

Tači je poručio da je masovni izlazak na izbore znači definisanje rada lokalnih samouprava u naredne četiri godine i da ovu priliku, kako je rekao, treba da iskoristi svaki građanin, u svakoj opštini, širom Kosova.

Haradinaju se zamera to što je vladu formirao uz pomoć Srpske liste.

Smatra se, naime, da je on na taj način omogućilo još veći uticaj Beograda na Prištinu.

Komentari (62)

Iva

22.10.2017 08:50

Samo da sve prodje kako treba.

mira

22.10.2017 08:54

Ocekujem veliku izlaznost jer je danas jako bitan dan za nas narod na Kosovu.

Davor

22.10.2017 09:00

Srpska lista ima danas veliku priliku. Treba je iskoristiti.

Bisa

22.10.2017 09:02

Samo sloga srbina spasava.

Ozi

22.10.2017 09:05

Svim srcem zelim da Srbija pobedi.

Petar

22.10.2017 09:07

Nadam se da ce Srbi pokazati slogu i da ce Srpska lista osvojiti veliki broj glasova.

Petar

22.10.2017 09:07

ujedinite se danas braco Srbi, danas je vazan dan za sve nas

NIKOLINA

22.10.2017 09:08

Na danasnjim izborima na KiM mnogo toga zavisi , lomi se sudbina 10 opstina sa srpskom vecinom na KiM hoce li ono biti blize Beogradu ili Pristini. Ukloliko budu a nadam se da hoce biti jedinstveni bice blizi Beogradu.

Nemanja

22.10.2017 09:12

Jedinstvo sada mora da se pokaze.

Miki L

22.10.2017 09:12

Očekujemo veliku izlaznost i veliku pobedu Srpske liste.

Joca

22.10.2017 09:15

E sad svi Srbi na izbore i samo jedinstveno...

Graje

22.10.2017 09:16

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji:Danas je potrebno da građani Srbije žive bolje.

Pedja

22.10.2017 09:28

Deset opstina deset pobeda..idemo

Jovana

22.10.2017 09:34

Pokažite sada jedinstvo,Rakić do pobede

radovan

22.10.2017 09:36

Neka sve protekne u najboljem redu. Neka pobedi Srbija

Ivan

22.10.2017 09:39

Jedinstvena Srpska lista ce obezbediti Srbima pobedu !

Milena

22.10.2017 09:44

Svi Srbi treba da izadju,glasaju za svoju buducnost i Srpsku listu.

Uroš

22.10.2017 09:44

Ne treba da sumnjamo u jedinstvo Srba na KiM . Znaju da je naša snaga baš u njihovom jedinstvu. Odlučuju i za Sebe i za Srbiju.

Sportista5

22.10.2017 09:45

Idemo braco Srbi da im pokazemo ko smo i koliko nas ima. Kakav Taci kakav Haradinaj, to su ubice.

BIBI

22.10.2017 09:49

Srbi su ujedinjeni ,pobeda neće izostati!

sonja

22.10.2017 09:50

Danas pokazite jedinstvo, snagu, pokazite da vam je stalo. Izadjite i glasajte.

sonja

22.10.2017 09:50

Danas pokazite jedinstvo, snagu, pokazite da vam je stalo. Izadjite i glasajte.

twins

22.10.2017 09:50

Deset opstina ako treba i jedanaest pobeda idemo!!!!!

Savo

22.10.2017 09:51

Ovo su veoma vazni izbori za srbe na KIM i vazno je da u sto vecem broju glasaju.

Mimi

22.10.2017 09:53

Nadamo se pobedi srpske liste

Maha

22.10.2017 09:54

Svaki Srbin na Kosovu dobro zna da samo sloga Srbina spašava!!!

Toma

22.10.2017 09:56

Srbi dobro znaju da jedino srpska lista zastupa njihove interese.

pera

22.10.2017 09:59

Danas je dan za pobedu!!!!

markoni

22.10.2017 10:03

Pritisak drugih je veliki, ali verujem u jedinstvo kao i do sada. Srpska lista ima velike mogućnosti.

Peca

22.10.2017 10:07

Jedinstvo je bitno.

ZNastasic1

22.10.2017 10:07

Potrebno je da se izađe na birališta u što većem broju i podrži srpska lista kao garant bezbednosti i napretka života srba na kosovu i metohiji.

ines

22.10.2017 10:07

Srbi izadjite i glasajte, zbog vas, zbog nas,za vase bolje sutra."Srpska lista" do pobede. Vi to mozete.Uz vas je cela Srbija.

Mirko

22.10.2017 10:14

Srpskoj listi želim ubedljivu pobedu.

Bibi

22.10.2017 21:36

Ubedljiva pobeda, svaka cast. Procenti sve govore.

Una

22.10.2017 21:42

Cetitamo pobedu Srpskoj listi.

Rasa

22.10.2017 21:47

Odlicna vest, cestitamo!

Kaja

22.10.2017 21:51

Pored svih napada, hapsenja, narod je izasao, rekao je svoje, postujte to.

Podrska

22.10.2017 21:55

Cestitke, narod je izabrao pravilno, jedini izbor koji ima najvecu podrsku.

svojvodina

22.10.2017 22:07

Mnogo mi je drago,drugo se nije moglo ni ocekivati.

Sandra

22.10.2017 22:10

Srpska lista pobedjuje !

Boža

22.10.2017 22:55

Bravo braćo, mnogo sreće i uspeha u daljem radu.

marija

22.10.2017 23:13

Jedinstvo i sloga na Kosovu donela pobedu.

Milos

22.10.2017 23:29

Sloga je najbitnija.

Maja

22.10.2017 23:54

Nismo ni sumnjali da Srpska lista nece pobediti, sve cestitke.

Petar

23.10.2017 01:34

Radujte se Srbi na KiM. Dolaze vam bolja vremena. Polako će se Albanski teroristi povlačiti. Sve im je pošlo po zlu, jer su Srbi opet jedinstveni.

pesicvr6

23.10.2017 06:15

Veoma bitna pobeda Srpske liste.

miki

23.10.2017 06:42

Sve cestitke za fenomenalnu pobedu.

Mirjana

23.10.2017 07:17

Cestitam Srpskoj listi na pobedi i svim Srbima na KiM!

Dragica

23.10.2017 07:22

Srbi su pokazali jedinstvo, čestitam na tome i želim mnogo uspeha u daljem radu...

ivanjan

23.10.2017 07:23

Iskrene cestitke,pobeda jedinstva,samo tako.

ceca

23.10.2017 07:32

narod je izabrao

Jefimija

23.10.2017 07:59

@ceca - Puno uspeha u daljem radu.

Marija

23.10.2017 08:01

pravi je Srbin

Milan

23.10.2017 08:11

Svaka cast na pobedi.

Ana

23.10.2017 08:15

Srbi su opet pokazali da jedinstveni mogu da pobede.

Lela

23.10.2017 08:21

Odlicna pobeda.

Lazar

23.10.2017 08:24

Samo sloga Srbina spasava. Srbi su bili jedinstveni i pobedili su

Marko

23.10.2017 08:28

Na Kosovu se ponovo nizu srpske pobede

Stevan

23.10.2017 08:31

BRAVO! Ovo je velika stvar za sve Srbe! Opet smo se izborili i dokazali kakav smo narod!

Milan

23.10.2017 09:20

@Stevan - A kakav smo narod, objasni nam...

Kvazimodo Sorabius

23.10.2017 08:34

Dobili ste izbore i Tačija, ali ste izgubili Srbiju. Moj Gorazdevac ostaje enklava, kako se savremeno zove konc-logor... Iz Beograda se dovrsi nezavisnost Kosova, ali bar uz aplauze i klicanje.

Kica

23.10.2017 08:42

Jedinstvom smo pokazali da se sve moze, cestitke Srpskoj listi.