Dunja Kraćun
Privatna arhiva
Dunja Kraćun

Privatna arhiva

Dunja Kraćun, Foto: Privatna arhiva

Ipak, subina je htela da se ona rodi kao borac, a njeno detinjstvo, kako navodi mama Jelena Kraćun, sada zavisi od dobre volje ljudi.

- Moja Dunja rođena 07. novembra 2012. godine, pre vremena, na početku osomog meseca blizanačke trudnoće, koja je bila visoko rizična i morala da se održava. Na rođenju dobila je ocenu jedan - najnižu! U toliko teškom stanju je bila. Usledila je reanimacija i Dunja je disala pomoću respiratora ili veštačkih pluća. Trećeg dana po rođenju, moje dete dobija takozvani pneumotoraks - teško stanje u vezi sa plućima, a usled nedostatka kiseonika dolazi do trajnog oštećenja mozga. Na njemu su se pojavile ciste i krvarenja četvrtog, najtežeg stepena. Lekari su nas upozorili na najgore - navodi Jelena.

Kako da pomognete

Jelena Kraćun kaže za “Alo!” da je organizovana akcija prikupljanja pomoći preko Fondacije “Budi human”. Ako želite da pomognete, to možete da uradite uplatom sredstava na račune:

dinarski: 160-469701-92

devizni: 00-540-0002135.3

IBAN broj: RS35160005400002135358

SMS - upiši 316 i pošalji na 3030

Prema njenim rečima, uprkos svemu, njeno dete borilo se čitava dva meseca, posle čega uspeva da prevaziđe teško stanje u kojem je bila.
- Posle skoro dva meseca Dunja počinje da pravi poneki samostalni udah, što je dalo veliku nadu. Lekari odlučuju 29. januara 2013. da je operišu. Ugrađuju joj takozvani šant, koji odvodi višak likvora iz moždanih komora u stomak. Posle skoro tri meseca Dunju podvrgavaju drugoj operaciji, kada je urađena revizija onoga što je urađeno tokom prve, a ciste u mozgu su drenirane, odnosno izvađena je tečnost - opisuje ta majka.

Kako Jelena kaže, 15. juna prošle godine Dunja je ponovo operisana u Turskoj, kao da je sve prošlo u najboljem redu.

- Ali, oštećenje mozga i posledice svih tih operacija koje je moja devojčica preživela “donele” su teške bolesti i stanja - cerebralnu paralizu, epilepsiju, hidrocefalus, a od pre mesec dana i potpuni prestanak rada desnog bubrega. Kako bi se sačuvao levi bubreg mora da se urade analize, koje se ne rade u Srbiji, kako bi se ustanovilo šta je dovelo do oštećenja organa. Ali ni to nije Dunju sprečilo da sedi, puzi, priča. Borimo se! Lekari kažu da sada moja devojčica mora da krene na vežbe jer joj dalji napredak zavisi od toga. Za sve to nam je neophodno 40.000 evra, kojih nemamo! Od njih zavisi Dunjino samostalnije detinjstvo - navodi Jelena.

Komentari (3)

Pera Karijera

12.01.2018 19:54

Saljite ljudi, svako ko moze. Sunce malo.

Boza

12.01.2018 20:58

@Pera Karijera - Dushica detesce malo , svako dete zasluzuje odrastanje bez tog mucenja.Pomozimo detetu ❤️

I JA

13.01.2018 14:22

@Pera Karijera - Šaljite za bolesno dete, a ne za one odrone po rijalitijima, koji zaradjuju više nego, lekari, profesori pa i radnici.