Kadrovi iz serije "Nemanjići"
Promo RTS
Kadrovi iz serije

Promo RTS

Kadrovi iz serije "Nemanjići", Foto: Promo RTS

Kako je na početku konferencije RTS zvanično saopštio planiran je budžet od 3,2 miliona evra, ali će taj deo biti manji i iznosiće oko tri miliona evra.

Veći deo sredstava za realizaciju projekta 1,82 miliona evra obezbedili su finansijeri, sponozori i prijatelji serijala. Ostatak je RTS obezbedio iz komenercijalnih prihoda, ne iz budžeta Republike Srbije, niti iz taktste koju građani plaćaju svakog meseca. Serija ne može da se uporedi ni sa jednom do sada snimljenom serijom jer je najzahtevniji projekat rađen kod na koja se bavi 12 vekom. Ali one je veoma zahteva u smislu kostima, scenografije, produkcije, postpordukicje, rečeno je na konferenciji za novinare.

- Kako mala kaže "tata" i kako kaže "bre". Koje su druge istorijske netačnosti? Gospodin Nebojša Bradić je naredio svom odeljenju da pregleda celu seriju i niko nikada nije rekao bre, ni u jednom trenutku serije. I šta sada polemišemo oko toga. Mala je rekla tata. Pa šta je to strašno. Nije se govorilo tata u tom vremenu. Mnoge stvari se nisu govorile u onom vremenu. Mi smo upotrebljavali današnji jezik da bi publika razumela. Da sam ja govorio jezikom domentijana i teodosija ne bi se ništa razumelo. Morali bi da titlujemo - rekao je scenarista Gordan Mihić.

Urednik serijskog programa RTS-a, Nebojša Bradić istakao je da su morali da prevaziđu mnoge predrasude da bi ovaj projekat ugledao svetlost dana.

Kadrovi iz serije

Promo RTS

Kadrovi iz serije "Nemanjići", Foto: Promo RTS

- Da li smo u stanju da napravimo seriju iz srednjeg veka? Da se podsetimo - ovo je prva pionirska serija koja se bavi tom epohom. S druge strane pitanje je bilo da li imamo dovoljno kvalitetnih pojedinaca i kreativnih timova koji su u stanju da iznesu ovaj projekat. I to se potvrdilo u procesu rada koji je bio veoma izazovan, složen, u svakom smislu naporan ali doneo je puno kreativnog zadovoljstvo ali i prozvod koji ćete imati prilike da vidite za nekoliko dana - ispričao je Nebojša Bradić.

Ulogu Svetog Save poneo je Dragan Mićanović kojem je biti deo "Nemanjića" danas u ovom vremenu i na ovaj način - vrsta svojevrsne avanture.

- Meni je bila čast da igram Svetog Savu. Znamo da na našim prostorima istorija učiteljica života pa ponekada na balkanskom prostoru stvara se više istorije nego što može da se podnese. Polemika koju je izazvala ova serija je dobra po mom mišljenju. U svakom slučaju bila mi je čast pripadati ekipi koja je ušla u ovu avanturu, da sarađujem sa njima i nadam se da će naša epoha naći put do gledalaca - rekao je Dragan Mićanović.

Komentari (1)

ms

14.02.2018 21:16

Svi su oni mnogo dobri glumci, ali mislim da su trebali da glume oni koji su manje poznati. Dok gledam Vojina Cetkovica kao da gledam Ranjeni orao itd... jednostavno izgubi pecat serija.