Sarajevski ćevapi
Profimedia
Sarajevski ćevapi

Profimedia

Sarajevski ćevapi, Foto: Profimedia

Sve što vam je potrebno za prave ćevape je 1,5 kilograma mlevene junetine, ½ kilograma janjetine, 4-5 češnja belog luka, 2 odsto od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone, piše "Novi.ba".

Zavrnite rukave i bacite se na spremanje sočnih ćevapa, kojima niko neće moći da odoli:

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvai. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru.

Sutradan smjesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Pre nego što krenete da oblikujete ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to.

 Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu!

Komentari (3)

kole g

07.10.2017 10:05

U našim ćevapima i pljeskavicama nema ni junećeg ni jagnjećeg mesa, ali zato odstoji i po desetak dana i u tome je tajna srpskog ćevapa. Tu se krije i tajna čuvene srpske kobasice i njene jedva vidljive zelene boje.

Žeks

07.10.2017 13:07

Ovaj recept dugo koristim i mogu reći da su odlični. Beli luk se prokuva u vodi a zatim odstrani i samo voda pospe po mesu. Dodam i prstohvat-dva bibera na ovu količinu.

bosna

07.10.2017 21:46

U sarajevske cevape prvo ne ide beli luk nego u banjalucke. A drugo u sarajevski cevap je bitno i koji delovi mesa se melju za cevap kao i nacin pripreme samog mesa i na kraju potreban je i somun.