Otkrivena spomen ploča Aleksandru Aci Popoviću
Tanjug/Rade Prelić 10.10.2016.
Otkrivena spomen ploča Aleksandru Aci Popoviću

Tanjug/Rade Prelić 10.10.2016.

Otkrivena spomen ploča Aleksandru Aci Popoviću, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Reditelj Puriša Đorđević izrazio je žajenje što otkrivanju ploče nije prisustvovao ministar kulture Vladan Vukosavljević, jer bi danas iz govora okupljenih mogao da sazna ko je Aleksandar Popović.

"Bilo bi divno da je na ovom sastanku i ministar kulture, koji je počeo svoj rad, možda bi se upoznao preko ovog prethodnog govora i mog, da sazna šta je Aleksandar Popovć", naveo je on.

On se podsetio vremena kada je teško bilo "prodati tekst".

"Nudimo tekst Miri Trailović u Ateljeu 212, ništa. Idemo u JDP, Ćirilovu ništa. Idemo u BDP, dodjite sutra. Aca Popović je uvek bio sutra. On je i danas sa nama i biće i sutra i svih sledećih godina", kazao je on.

Otkrivena spomen ploča Aleksandru Aci Popoviću

Tanjug/Rade Prelić 10.10.2016.

Voja Brajović otkriva spomen ploču, Foto: Tanjug/Rade Prelić

U ime Udruženja dramskih umetnika govorio je glumac Vojislav Brajović rekao je da Aca Popović bio čovek koji je promoviše anarhistički duh i govori o vrlinama i manama ljudi.

"On govori muzikom našeg mentaliteta, sa svim neopisivim, iracionalnim, šašavim, očaravajućim, podmuklim i lukavim".

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić je rekao da mu je drago što je to ministarstvo deo projekta u okviru koga će biti postavljeno 15 spomen obeležja istaknutim i značajnim Beograđanima.

On je rekao da projekat predstavlja postavljanje još 24 table na 12 lokacija na izlasku i ulasku iz Beograda.

"Radili smo istraživanje koje je pokazalo da strani turisti imaju ozbiljnu zamerku na turističku signalizaciju u Beogradu. Potrebna nam je veća vidljivost i bolja informisanost o našim turističkim atrakcijama i ponudama, kao i o velikim i znamenitim ličnostima, kakav je bio Aca Popović", kazao je on.

Rasim Ljajić

Tanjug/Rade Prelić 10.10.2016.

Rasim Ljajić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Spomen ploča postavljena je na inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara u zajedničkoj akciji Grada Beograda i opštine Vračar, u odavanju počasti znamenitim Vračarcima.

Popović je jedan od najznačajnijih srpskih dramskih pisaca, najviše je pisao komedije i satire, a iza sebe je ostavio i bogat opus pozorišnih komada, scenarija za televizijske drame i serije, ali i knjige za decu.

Za dramska dela osvojio je mnogobrojne nagrade, a pozorišne predstave "Razvojni put Bore Šnajdera", "Mrešćenje šarana", "Tamna je noć" i mnoge druge radjene po njegovim tekstovima postale su zaštitni znak brojnih teatara.

Spomen ploču je otkrila unuka Aleksandra Popovića, Lana. Na ceremoniji su govorili i predsednik Gradske opštine Vračar Milan A. Nedeljković i glumac Milan Caci Mihailović.

Otkrivena spomen ploča Aleksandru Aci Popoviću

Tanjug/Rade Prelić 10.10.2016.

Foto: Tanjug/Rade Prelić