Spomenik Dvoglavi orao u Skoplju
Printscreen Youtube
Spomenik Dvoglavi orao u Skoplju
Spomenik "Dvoglavi orao" u Skoplju, Foto: Printscreen Youtube

Kako je prenela Televizija Telma, spomenik crnog dvoglavog orla, koji je simbol albanskg naroda, otkiven je na okretnici u Topanskom polju, uz mnogo govora, albanskih pesama, aplauza i ovacija prisutnih gradjana.

Lider DUI Ali Ahmeti je poručio da Albanci treba da budu ponosni na postavljane spomenika dvoglavom orlu u čast obeležavanja 15. godišnjice od početka konflikta u Tanuševcima.

“Ima li bolji način da se obeleži ovaj dan”, upitao je prisutne Ahmeti, predsednik stranke koja sa VMRO DPMNE čini vladajuću koaliciju u Makedoniji

U Tanuševcima, mestu u blizini Skoplja, 16. februara 2001. godine je počeo oružani sukob, napadom uniformisanih Albanaca sa oznakama UČK na pripadnike makedonske policije.

Sukob je trajao do 13. avgusta i završen je potpisivanjem “Ohridskog dogovora”, kojim su proširena prava Albanaca u Makedoniji.

Na podizanje spomenika “Dvoglavi orao” Grad Skoplje je reagovao informacijom da je nepropisno postavljen, bez potrebnih dozvola.

Istovremeno, gradonačelnik gradske opštine Čair Izet Medžiti tvrdi da je sve oko postavljanja spomenika “Dvoglavi orao” urađeno po zakonu i da je o tome razgovarao i sa skopskim gradonačelnikom Koceom Trajanovskim.