Patrijarh Irinej
Alo!/Dejan Briza
Patrijarh Irinej

Alo!/Dejan Briza

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Dejan Briza

Proveravali su da li ima nekih zvaničnih zakazanih sastanaka ili obaveza van grada, ali su ubrzo shvatili da nema, jer bi oni za to morali unapred da znaju.

Izvor „Alo!“ iz SPC kaže da je onda krenula pomalo komična potraga, ali i saznanje gde se Njegova svetost nalazi.

- Javio se u nekom momentu i obavestio nas da je bio u banji u Vojvodini. Nakon toga otišao je u Kanjižu, gde je služio svetu liturgiju u Hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila. U banju je otišao sa svojim najbližim saradnicima, tamo se relaksirao i malo se odmorio. Ispričao nam je da kada god mu ponestane snage i kada se umori od previše obaveza, na nekoliko dana ode do te banje da se okrepi.

On zaista mnogo radi, služi liturgije gotovo svakodnevno, ide na razne događaje, a pri tome konstantno kontroliše eparhijske kase da ne bi došao do nekog neprijatnog iznenađenja kakvih je bilo u prošlosti. I kada je prehlađen, on odlazi da služi najavljene liturgije. Zaista je mnogo vredan i odgovoran - kaže naš izvor.

On dodaje da je patrijarh bez obzira na godine dobrog zdravlja.

- On je čovek u ozbiljnim godinama, ima skoro devedeset. Ali, hvala bogu, zdravlje ga dobro služi, redovno odlazi na lekarske kontrole i njegovi lekari su zadovoljni. Ipak, kaže da mu odlazak u banju pomaže da ostane vitalan. Za tih nekoliko dana boravka tamo on plati nešto skromno, ne boravi za džabe, ali i ne izdvaja veliki novac. On je čovek koji je poznat kao veliki štediša – kaže naš izvor.

Naš sagovornik kaže i da je patrijarh u ponedeljak imao mnogo neodložnih obaveza u jednoj od eparhija, zbog čega je bio sprečen da prisustvuje sahrani velikog umetnika Nebojše Glogovca i da drži opelo.

- Bilo mu je neizmerno žao što nije mogao da bude na sahrani. Mnogo je voleo Glogovca, često se i sretao s njim i vest o njegovoj smrti ga je užasno potresla - navodi naš izvor.

Inače, banje su zbog svoje lekovitosti oduvek bile sinonim za oporavak, mesto iz koga se bolesni vraćaju zdravi, a umorni - puni energije.

Komentari (1)

lilit

15.02.2018 08:24

Demencija 100%, dajte nekog mlađeg