operacija doktori hirurzi
Profimedia.rs
operacija doktori hirurzi

Profimedia.rs

operacija doktori hirurzi, Foto: Profimedia.rs

Milana Ivkov Simić sa Odsjeka za dermatohirurgiju i tumore kože kaže da je reč o bazocelularnom karcinomu.

"Sumnja na ovaj karcinom veoma je precizna, a zasniva se na kompletnom pregledu kože čoveka, uz upotrebu dermoskopije, tako da se mogu otkriti i sasvim male promene, veličine svega tri milimetra", rekla je Simićeva za novosadski "Dnevnik".

Ona objašnjava da taj karcinom obično ima izgled čvorića boje kože, sa sjajnom perlastom ivicom ili je u vidu ranice koja ne zarasta.

"Ovaj karcinom polako raste, mesecima, često i godinama, najčešće na licu. Važno je otkriti ovaj tumor na vreme, kada je mali. Ukoliko se duže vreme ne leči, može da raste u širinu i dubinu na tom mestu i da zahvati dublja tkiva. Ako znatnije poraste, operacija zahvata veći deo lica, a time se smanjuje funkcionalnost pojednih delova lica, što može značajno da utiče i na izgled", pojasnila je Simićeva.

Prema njenim rečima, posle postavljanja sumnje na ovaj tumor, on se u Odseku može operisati ukoliko nije veoma raširen.

Ona je navela da je za rano otkrivanje bolesti zaštita od sunca primarna - izbegavanje direktnog izlaganja zracima, nošenje garderobe gustog tkanja, naočara i šešira, a zatim i nanošenje antisolarnih krema širokog spektra, koje pokrivaju UVB i UVA zrake, a da sekundrana prevencija obuhvata samopregled u kućnim uslovima, jedanput mesečno, uz pomoć dva ogledala.

Ona je istakla na kraju da su rezultati u otkrivanju raka kože u Odsjeku isti ili bolji nego u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama u zemljama poput Amerike ili Australije.

U poslednje četiri godine u Odseku za dermatohirurgiju i tumore kože Klinike za kožno-venerične bolesti, hirurški su odstranjene 752 promene sa sumnjom na bazocelularni karcinom, a mikroskopski nalaz potvrdio je ovo obolenje u 653 slučaja.

Bazocelularni karcinom, kojem su posebno skloni ljudi svetle puti i svetlih očiju, na sreću, najmanje je opasan po zdravlje ljudi.