Otkaz Otpuštanje Gubitak posla
Shutterstock
Otkaz Otpuštanje Gubitak posla

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Naime, iako zaposleni ne može biti otpušten dok je na bolovanju, može biti proglašen tehnološkim viškom.

- Prema Zakonu o radu, ne smatraju se opravdanim razlogom za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca privremena sprečenost zaposlenog za rad usled bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja. Svaki otkaz zasnovan na ovom razlogu je nezakonit po samom Zakonu o radu. Međutim, ukoliko dođe do prestanka potrebe za obavljanjem određenog posla usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena, nema smetnji da zaposleni za vreme bolovanja bude utvrđen tehnološkim viškom i da mu po tom osnovu prestane radni odnos, kao i da mu poslodavac otkaže ugovor o radu ako za to postoje opravdani razlozi - objašnjavaju za “Alo!” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Napominju pak da je drugačija situacija samo u određenim slučajevima.

- Zaposlena za vreme trudnoće (bez obzira da li je na bolovanju ili ne), porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, uživa posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu - ističu u Ministarstvu.

Da poslodavci i te kako koriste ovu zakonsku mogućnost da se reše zaposlenih uprkos tome što su bolesni, govori i slučaj iz Vranja o kome je “Alo!” juče pisao. Naime, Gradska uprava grada Vranja pokušala je da uruči rešenja o ukidanju radnih mesta dvema čistačicama u momentu dok su nesrećne žene ležale u bolnici nakon operacija.

Urednik portala “Makroekonomija”, Miroslav Zdravković, napominje da je liberalnim zakonom o radu koji je pre par godina donet otvoren put u stvaranje ekstremnih razlika u društvu po pitanju materijalnih primanja. Ukratko, kako kaže, to znači poslodavcima veći profit a zaposlenima manja prava. 

- Mi imamo najveće nejednakosti u raspodeli u Evropi, a pri tome smo i najsiromašnija zemlja, nakon Albanije i Bosne i Hercegovine. Čak i zemlje Latinske Amerike se trude da smanje stepen nejednakosti, a i u Davosu to spominju kao glavnu temu, što je pak sa njihove strane ekstremno cinično. No, lično se zalažem za radno zakonodavstvo po ugledu na nemačko (ili austrijsko i švajcarsko), pošto se forsira dualno obrazovanje koje je kod njih odlično vezivanje mladih za kompanije, a kod nas može samo da posluži da se stariji radnici otpuste, a da se još jeftinije koriste maloletni - kaže Zdravković.

Komentari (16)

Miroslav

25.01.2018 21:03

Radnik je u ovoj zemlji samo POTROŠNA ROBA i nema baš nikakva prava. Na takav način sigurno ćemo dogurati do dna!

gogi

26.01.2018 19:59

@Miroslav - nemacka ima taj zakon...vise od 15 g.

nedjo

25.01.2018 21:19

nema,neko smislja kako da planski uništi sve ono što vredi

bugi

25.01.2018 21:25

Hocete u evropu eto vam je . Nemate opoziciju gde treba izvesti sav narod na ulice dok se nepohapse politicari drzavna svojina vrati drzavi kako je pre bilo .

Kolporter

25.01.2018 21:31

Mi kao država i nacija i ne treba da postojimo,i tako trba i da ostane za vjek-vjekova što narod kaže. Toliki idiotizam nigde na svetu ne postoji,po vašem pisanju se čak i najsiromašnije zemlje trude da ispoštuju bar žene koje su operisane od najtežih bolesti. A ovi naši lipicaneri bi ti zenicu iz oka uzeli. Ako je ono tamo u svetu robovlasništvo,šta je majku mu onda ovo kod nas!?

Penzioner

26.01.2018 03:21

@Kolporter - Ova zemlja je okupirana, vlast je fiktivna i samo sprovodi zahteve okupatora, a za to je nagradjena mogucnoscu pljackanja sopstvenih gradjana! To je realnost!

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

26.01.2018 09:17

@Kolporter - @za kolporter potpuno ste u pravu. samo mi nije jasno kako neko ko ima 35 godina staža I 8 GODINA JE NA BOLOVANJU NE MOŽE DA DOBIJE INVALIDSKU PENZIJU ? PENZIJA BI IZNOSILA OKO 15 000 DINARA ZA CEO MESEC.IAKO DOKTORI SPECIJALISTI STALNO PIŠU SVOJE IZVEŠTAJE DA RADNIK MORA U PENZIJU ,NIKO TO U ŠKOLI GDE TAJ RADNIK RADI NE UZIMA U OBZIR KAO NI PIO FOND KOJI NEŽELI DA REŠI TAJ SLUČAJ.

Neću da budem...

25.01.2018 21:57

Ko je kreirao "Zakon o radu" ? Država,poslodavci i ...radnički sindikat (SSSS).Zato više nisam "član" i ne plaćam članarinu na nivou preduzeća i grada!

Драагооољуб

25.01.2018 22:59

Сви закони су направљени да штоте послодавце а не запослене!!

hoću penziju

25.01.2018 23:41

jedina svrha zaposlenja je da uđeš u DOZVOLJENI MINUS...inače si savremeni rob.

Драагооољуб

26.01.2018 06:59

@hoću penziju - "Сакали сте, еве ви га на". Нисмо пратили на часу историје! Демократија (демоНкратија) је постојала САМО у Робовласничком друштвеном уређењу! Остала друштва НЕ ПОЗНАЈУ демократију; ни капитализам, ни комунизам, ни социјализам! Зато је то тако болно.

mirjana

26.01.2018 01:23

e jadni mi....

gorte

26.01.2018 05:09

To nam je doneo Zakom o radu iz 2014 god. kada je bio ministar g. Vulin Zakon je donet u sred leta tj. jula meseca kada je sezona godišnjih odmora, Tako da i to treba da imaju u vidu građani, jer sada idu izbori za Beograd a kasnije možda na jesen i republički gde će i unutrašnjost imati šta da kaže.

Stana

26.01.2018 07:17

Za ucenike na dualnom obrazovanju mora da se uplaćuju doprinosi Zakonom o PIO

Marija

26.01.2018 14:49

Zna se ko je i kada doneo ovakav zakon STA SE SADA CUDITE, Napredno zar ne.... Sve pogodnosti za strane investitore a za gradjane Srbije koji rade u tim firmama, pa koga to brine kako im je na poslu. I ONDA SE CUDIMO STO MLADI PAMETNI; SKOLOVANI I VREDNI ODOSE DALEKO U SVET;Vlast to dozvoljava a u cemu je problem proglasiti nekog tehnoloskim viskom, pogotovu ako nije blizu vlasti.

mile

26.01.2018 17:14

demokratija je nastala od grcke reci demoskrados, sto u prevodu znaci krademo od naroda