Bjornstad
Tanjug, Rade Prelic

 

Bjornstad

Tanjug, Rade Prelic

Bjornstad , Foto: Tanjug, Rade Prelic

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, izjavio je da je svojatanje Preševa od strane Albanaca isto što i svojatanje Kosova od strane Srba!

- Oni koji govore o Kosovu kao o integralnom delu Srbije, kao i o tome da deo sporazuma o normalizaciji treba da sadrži i „regulisanje“ granica, ne bi trebalo da se iznenađuju kada drugi delove Srbije nazivaju „istočnim Kosovom“ - kazao je on u jednom intervjuu komentarišući reči Ramuša Haradinaja, koji je Preševo i Bujanovac nazvao „istočnim Kosovom“.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, oštro je reagovao na tu izjavu navodeći da Bjornstad očigledno ne zna šta priča. Drecun je istakao i da norveški ambasador ovakvim pristupom može trajno narušiti srpsko-norveške odnose.

Milovan Drecun

Printskrin

Milovan Drecun, Foto: Printskrin

 

Norvežani priznali Kosovo 2008.

Norveška je, podsećanja radi, ozvaničila priznanje nezavisnosti Kosova u martu 2008. godine.

 - Ja veću glupost nisam čuo! On bi kao ambasador trebalo malo bolje da poznaje Srbiju. Došao je da bude ambasador u zemlji koja je članica UN i čije granice nisu kod Preševa i Bujanovca, nego s Albanijom! On treba da poštuje tu zemlju i njen integritet i suverenitet, a ne da svojim izjavama na najgrublji način narušava integritet Srbije. On time ne doprinosi razvoju srpsko-norveških odnosa, naprotiv, žestoko ih unazađuje, a to nije posao ambasadora. Izašao je iz okvira svog mandata. Pokazao je da nije nimalo prijateljski nastrojen prema Srbiji, a treba da gradi prijateljske odnose između naše dve zemlje - kaže Drecun za „Alo!“.

Diplomata Zoran Milivojević za naš list ističe da je ovakav stav ambasadora poprilično iznenađujući i nimalo dobar u ovom trenutku.

- To je dosta tvrd stav, moram da priznam. Malo je neobično da norveški ambasador kaže tako nešto. On često komentariše i stvari koje se tiču Evropske unije, iako oni nisu zemlja članica Unije, tako da je to malo neobično, stav je na liniji da se prizna realnost Kosova i čudno je kada to kaže ambasador Norveške, nama inače prijateljske zemlje. Ovakvo insistiranje u situaciji kada je potrebno da se o svemu razmišlja hladne glave, kada treba vršiti pritisak na prištinsku stranu da se nastavi dijalog, kada je kompromis suština srpskog stava, kada Srbija neće da pristane da sve izgubi, nije dobro - komentariše Milivojević.

Šešelj: Treba ga hitno proterati!

Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

Vojislav Šešelj, lider srpske radikalne stranke, smatra da Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške, zbog ovakve izjave treba odmah da bude proteran iz Srbije.

- Norveškom ambasadoru treba automatski otkazati gostoprimstvo u Srbiji i proterati ga u roku od 48 sati! Treba i u svakom drugom slučaju pristupiti na isti način - izričit je šef radikala.

 

 

Komentari (13)

Цицка

25.04.2018 06:11

Како вам може бити Норвешка пријатељска земља када је и она учествовала у бомбрадовању ако није физички јесте материјално потпомажући злочиначку организацију НАТО да би се касније уградила у послове демократским путем купујући фирме а сада је дошло на ред Косово тамо има џебане за такве па неће ваљда пустити да им пропадне новац, е зато због свих тих који су свесни да су радили незаконите ствари не сме се дати ништа и све вратити на почетак , о подели не треба нико да размишља него све

Цицка

25.04.2018 06:21

Јесу ли они јачи , јесу, добро, нећете се тући хоћете да заштитите животе људи , али ваљда може да се врати правно на почетак свега нелегалног што су до сада урадили , толико тога је установљено шта су све радили а да није по Закону , ево овај амбасадор па то је чист безобразник заједно са оним Америчким , знају , свесни су нису луди , да су лажима преварама, нелегалним бомбардовањем окупирали, заузели део Србије, АЛО , ма да се удружимо да ставимо сав новац на једно место и да се окомимо на не

grom

25.04.2018 07:14

gde je protestna nota...proterajte ga

SasaV

25.04.2018 11:49

@grom - Protestna nota? Pa gde je bila za KiM? Niko nije verovao a oni svi skupa odcepili ga kao od sale i sad se mi pravimo opet neiskreni i pametujemo a znamo da je Presevo sledece na redu i tako sve po redu do Beogradskog pasaluka a zasto? Pa odgovor treba pronaci u politici od petog oktobra pa do danas i jos plus sve prodato,opljackano i kriminal cveta li cveta,tu srece nema pa nema.

branko

25.04.2018 09:05

Zasto se sada na ambasadorovu zvanicnu izjavu ne oglase Aleksandra Jerkov i Nenad Canak kao zvanicni parlamentarci?

Gale

25.04.2018 09:21

Ambasador zastupa zvanicnu politiku svoje zemlje.on nije izneo licni stav.Norveska je priznala.tu tvorevinu.a oni imaju neke granice kojih se pridrzavaju.znaci nisu priznali maketu.Sad je drugo pitanje sta mi zelimo da cujemo.Pitanje dal mi treba sve ambasadore da proteramo cije su drzave priznale tu tvorevinu.Normalno da ne.spasavajte sta se moze spasti.

Penzioner

25.04.2018 10:29

Norveska ocigledno nije nama prijateljska zemlja i svako ko to kaze ne zna sta prica!

Pop

25.04.2018 11:47

Ako takvom izjavom nije svestan šta je izgovorio, Vlada bi trebalo da mu predloži da nadje zamenu jer jadnik nema pojma gde se nalazi.

ljubica

25.04.2018 13:09

On jeste ambasador Norveske ali se po pitanju Kosova isto pita kao baba Simana.

pepa prasac

25.04.2018 14:06

koja su vremena to dosla da se ja slazem i odobravam sa izjavom seselja...

срето

25.04.2018 15:20

Тако је кад екселенција умисли да познаје историју земље у којој је тренутно.Тско је кад мисли да неком можеш да узмеш шта хоћеш, зато што сте јачи.Ма нисте ви западњаци ни јаки, бар не из близа, оно што сте нам радили отимајући нашу тњриторију, радили сте са пристојне удаљњности.Ви сте брука људског рода.

XXL

25.04.2018 15:45

Zašto norvežani svojataju - Norvešku? To nema nikakvog smisla ...