Salon venčanica u Valjevu
Predrag Vujanac
Salon venčanica u Valjevu
Salon venčanica u Valjevu, Foto: Predrag Vujanac

 

Prinudno iseljenje dešavalo se pred očima prolaznika u pešačkoj i trgovačkoj Knez Miloševoj ulici, gde se nalazi Stamenićeva krojačka radnja, i to dok je on bio na lečenju na odeljenju neurologije. Ogorčeni preduzetnik kaže da gradske vlasti nisu imale pravo da ga isele jer, kako tvrdi, nikada nisu ni bile vlasnici tog lokala.


- Moj pokojni otac je ovde počeo pre 44 godine, tako što je kupio prostor od šnajdera kod kojeg je radio, ja sam ga nasledio 2002. godine. Uvek smo plaćali porez na imovinu, svih ovih godina ulagali u ovaj prostor. Niko pitanje vlasništva nije postavljao dok nisam postavio moderan izlog, onda me je grad tužio - kaže Miloš.

Miloš Stamenić
Miloš Stamenić, Foto: Predrag Vujanac


Stamenić je tokom postupka osporavao tužbu navodeći da grad nije vlasnik i korisnik tog poslovnog prostora jer nema A list. Nudio je, kako kaže, da plaća i zakup, koliko god da odrede. Potom je podneo kontratužbu i tražio izvođenje veštaka radi utvrđivanja tačne površine i svojine nad lokalom, smatrajući da je po osnovu gradnje i održavanja pune četiri decenije stekao pravo vlasništva.


- Molio sam ih da odlože prinudno iseljenje dok se ta parnica okonča, ali uzalud. Dok sam ležao u bolnici jer mi je pozlilo od silnih stresova, a radnja bila zatvorena, oni su jednostavno provalili. Venčanice su ubacivali u kamion “Gradske čistoće” i pojma nemam gde se sada nalaze, dok je u radnji ostalo robe u vrednosti 3.000 evra i fiskalna kasa. Dve radnice sada moram da pošaljem na biro za nezaposlene - priča Stamenić, koji je posebno ogorčen što mu je iz Osnovnog suda stiglo obaveštenje bez pečata i bez navedene adrese lokala koji je predmet iseljenja s obrazloženjem da ga izbacuju na ulicu “zbog neplaćenih sudskih troškova od nula dinara“.


S druge strane, Gradska uprava tvrdi da je lokal ispražnjen na osnovu presude Osnovnog suda iz 2011. jer su godinu dana ranije otkazali ugovor o zakupu sa Stamenićem i pokrenuli tužbu jer se preduzetnik nije iselio. Osnovni sud, naime, presudio je da su zemljište i objekat uknjiženi kao državna svojina čiji je vlasnik republika, a nosilac prava korišćenja grad Valjevo.

Komentari (4)

Dejan

19.12.2015 08:56

Jel , a kada je to grad Valjevo izgradio ovaj lokal (sem ako ga nidu drpili posle II sverskog rata) . I dalje postoje glodari koji vole da žive na mufte !

XXL

19.12.2015 09:33

Zašto me ovaj text vesti NE čudi? Pravosuđe Srbije je urušeno, a pravda i pravičnost ne stanuje na toj adresi. Za 31 godinu koliko iz Te institucije ne izlazim i iskustva koje imam - ne znam kako i kakav komentar da postavim. Tužno.

SNS

19.12.2015 15:55

Mora da je u Valjevu SNS na vlasti

Serbian

19.12.2015 22:49

Ali zašto da bace robu? Zar ne može da se pokloni ili proda na aukciji. Bolje da ih je uzela Mica Trofrtaljka.