Zadržan na lečenju na Kardiovaskularnoj klinici KCS
Facebook
Zadržan na lečenju na Kardiovaskularnoj klinici KCS

Facebook

Zadržan na lečenju na Kardiovaskularnoj klinici KCS, Foto: Facebook

A vernici mu upravo putem društvenih mreža svakodnevno pružaju podršku navodeći da mu žele brz oporavak i da što pre ponovo počne da odgovara na njihove poruke preko „Skajpa“, „Fejsbuka“, mejla...

Ovaj sveštenik, koji je jedan od najmodernijih, a zapravo iskreni skromni monah, hilandarac koji ima preko 70 godina, govoreći o misionarenju preko interenta, svojevremeno je objasnio da mu je na početku bilo teško, pogotovo što je kao Svetogorac imao odbojnost prema kompjuteru.

- U svet informatike ušao sam po poslušanju i blagoslovu svog nadležnog vladike mitropolita Jovana, koji je savetovao da manastir nabavi kompjuter. I tako je počelo od izdavanja duhovnih listića i manastirskog časopisa, preko sajta, pokrenuta je virtuelna duhovna tribina, a potom i direktna komunikacija sa sagovornicima putem „Skajpa“.

Poznat kao sajber sveštenik: Gavrilo Vučković

Facebook

Poznat kao sajber sveštenik: Gavrilo Vučković, Foto: Facebook

Od tih razgovora su kasnije nastale dve knjige „Duhovni razgovori“. Na kraju sam otvorio i profil na „Fejsbuku“, i još pokrenuo internet Radio „Blagovesti“, koji se emituje 24 časa - objasnio je otac. On je tada rekao da nemaju svi u crkvi isto mišljenje o potrebi da duhovna lica budu prisutna na internetu, da ima još sumnjičavosti i zaziranja od toga. Ali on nema dilemu.

- Stanje u našem vernom narodu je takvo da je, uz misionarenje, neophodna i „unutrašnja misija“, rad na verskom prosvećivanju i podizanju crkvene svesti. A mogućnosti koje za to pruža internet su velike.