Nemački loto
Profimedia
Nemački loto

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Ona je bila neverovatna srećnica jer su na izvlačenju brojeva američke lutrije Powerball izvučeni baš njeni brojevi, te je postala vlasnica 560 miliona dolara.

Ali pravila nalažu da se njen identitet objavi svetu, odnosno njeni susedi, prijatelji, dalja i bliža rodbina, ali i prevaranti i kriminalci će znati da je osvojila devetocifreni dobitak na lutriji.

Još uvek dobro skrivena žena traži od suda da joj se novac uruči, ali da ime i prezime ostane tajna. 

Trenutno se u sudskim spisima vodi kao N.N. (eng. Jane Doe)

"Ona već duže vreme živi u Nju Hempširu i aktivno doprinosi zajednici. Želi da nastavi svoj rad i da se slobodno kreće", kaže njen advokat.

S jedne strane ljudi iz Powerballa tvrde da integritet igre zavisi od toga da se identitet dobitnika javno objavi kako bi se sam loto zaštitio od prevara.

Žena iz malog grada koja drži veliki ček dok blicka fotoaparat snažan je marketinški alat.

S druge strane žena je koja želi da nastavi život daleko od očiju javnosti i nesreće koja često zna da zadesi dobitnike lotoa.

Što se zakona tiče on nije na strani gospođe. Prema pravilima lutrije u Nju Hempširu, ime dobitnika mora biti javno objavljeno, kao i mesto iz kog dolazi i iznos koji je osvojila.

Savezna država dopušta da se novac stavi u anonimni investicioni fond, međutim, to nije moguće jer je žena već potpisala listić i bilo kakva promena na njemu bi značila da neće osvojiti novac.

Oprez spomenute gospođe je možda opravdan budući da je istorija prepuna primera lošeg upravljanja sa osvojenim novcem lotou.

Jedna osoba je sa svojim dobitkom kupila vodeni park, dok je Kregori Burč dva meseca nakon dobitka opljačkan i ubijen zbog nešto više 434.000 dolara.

Abraham Šekspir je 2006. godine osvojio 30 miliona dolara na lotou. Ubrzo nakon toga prišla mu je Doris "Di Di" Mur s idejom da napiše knjigu o osobama koje su ga iskorišćavale. Kasnije mu je postala finansijska savetnica te mu je i sama uzela novce.

"Sve mu je uzela", rekao je asistent državnog advokata na sudu. 

On je to otkrio i zapretio joj da će je ubiti. Ona ga je preduhitrila te ga je ubila, dodao je.

Komentari (3)

nedjo

08.02.2018 01:50

pitajmo gospodina škorića šta misli o ovome

Sima

08.02.2018 04:20

Treba ds ostane dobitnik anoniman.ode glava na zapadu,a i kod nas ništa ne bi bilo bolje.

Luigi

08.02.2018 10:32

Pa dobro,daš mi pola i ja ću da se žrtvujem i prijavim kao dobitnik.