Parastos žrtvama Oluje
Goran Srdanov
Parastos žrtvama Oluje

Goran Srdanov

Parastos, Foto: Goran Srdanov

Parastosu su prisustvovali i izaslanik predsednika Republike Srpske Mlađen Cicović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, izaslanici predsednika Srbije, predstavnici ambasade Ruske Federacije, ambasador Belorusije Vladimir Čušev, i porodice i udovice poginulih ruskih dobrovoljaca.

Vladika Arsenije rekao je u besedi da su ruski vojnici, došavši da pomognu srpskom narodu i odbrane ga od neprijatelja, ovde položili svoje živote "sledujući jevanđelskim rečima da nema veće ljubavi nego kada neko položi život za prijatelje svoje".

"Kroz istoriju, ruska braća nas nikad nisu ostavljala ni u jednom našem ratu, ni ustanku, a naročito u 20. veku, kada je u Prvom svetskom ratu sveti mučenik (ruski car) Nikolaj žrtvovao i krunu i carstvo da bi pomogao svom bratskom narodu, u Drugom svetskom ratu kada je ruska armija oslobodila ove prostore od nemačkog okupatora, pa do raspada bivše Jugoslavije", rekao je vladika Arsenije.

On je istakao da je srpski narod neizmerno zahvalan svojoj ruskoj i beloruskoj braći i da zna da ceni, voli i poštuje sve njihove žrtve, jer je u temeljima njihovog bratstva "slovenska krv i jezik i, najdublji temelj, naša pravoslavna crkva".

"Neizmerno smo zahvalni našoj ruskoj i beloruskoj braći koji su uvek bili sa nama, a spomen-ploča je obeležje da nikad ne zaboravimo sve koji su postradali ovde za pravoslavnu veru i za našu otadžbinu", rekao je vladika Arsenije.

Protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev rekao je da je srpski narod tri puta u 20. veku pretrpio genocid i istakao da su u sva tri strahovita događaja - Prvom i Drugom svjetskom ratu i ratovima 90-tih svaki put Rusi bili na strani Srba i sestrinske Srpske pravoslavne crkve.

"Ponosni smo što su predstavnici našeg naroda, koji su dobrovoljno došli, ostavivši svoje porodice, ovde stali u odbranu srpskog naroda i srpskih pravoslavnih svetinja koje po pravilu uvek budu uništavane i paljene u ratu", rekao je Tarasjev.

Spomen-ploča postavljena je na mestu gde je još 1995. godine bila postavljena ploča sa imenima prvih 10 ruskih dobrovoljaca koji su se borili, prije svega, na teritoriji Republike Srpske, i koju je osveštao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle.

Ploča je polomljena 1999. godine kada je NATO bombardovao obližnju zgradu Radio-televizije Srbije, a tada je oštećena i ruska crkva.

Postavljanje nove ploče sa imenima svih poginulih ruskih dobrovoljaca, organizovano je dogovoru sa udovicama i porodicama ruskih dobrovoljaca.

Na parastosu danas je osveštana i ikona blagovernom Dmitriju Donskom, zaštitniku branilaca otadžbine, koga je 1380. godine pred boj na Kulikovu polju protiv tatarske Zlatne horde, blagoslovio Sergej Radonješki.

Komentari (1)

Рус

16.12.2016 10:16

Фотограф је потписан, али слика није са описаног догађаја, нити места догађања.