Mitropolit Amfilohije
Dejan Briza
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Dejan Briza

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Foto: Dejan Briza

Podgoričaninu B.Z., osumnjičenom da je pre tri noći pokušao nožem da ubije oca u porodičnom stanu, sudija za istrage Višeg suda u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana, mada nije mogao da ga sasluša jer se radi o psihički nestabilnoj osobi sa kojom nije moguće uspostaviti komunikaciju.

B. Z. je pred sudijom tvrdio da mu je pravoslavno ime Grigorije, a da mu je nadimak Krstitelj, nije znao da kaže gde je rođen i da li mu je tačan datum rođenja. Prema nezvaničnim saznanjima, sudiji je rekao da su njegovi roditelji “najveći lažovi” i da nije lud da im veruje za datum rođenja koji su mu rekli, prenose crnogorski mediji.

Prilikom davanja podataka tražio je da se udalji advokat kog je angažovala njegova majka ističući da njega samo može da brani mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ili neki pravoslavni organ. Razlozi za donošenje pritvora okrivljenom su mogućnost ponavljanja dela za koje se tereti i opasnost za ljude van porodičnog okruženja.

Otac je, navodno, na saslušanju rekao kako ga je sin napao i udarao letvom i pesnicama, te napao nožem i u predelu vrata mu zadao nekoliko povreda. Ovu priču potvrdila je i majka koja je bila svedok napada.

Mladić je u porodičnom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo, u noći između ponedeljka i utorka nakon kraće rasprave sa ocem navodno potegao nož i nasrnuo na njega.