Mušutište
Tanjug / Željko Tvrdišić 28.8.
Mušutište

Tanjug / Željko Tvrdišić 28.8.

Haos u Mušutištu, Foto: Tanjug / Željko Tvrdišić

Američka ambasada je u saopštenju navela da Kosovo može očekivati napredak ka evro-atlantskim integracijama "samo ako se sve strane ponovo obavežu na miran dijalog, demokratiju i vladavinu prava".

"Bezrezervno osuđujemo korišćenje nasilja radi postizanja političkih ciljeva na Kosovu, koje smo ovih dana videli. Demokratija daje prostor za neslaganje, pa čak i za protest. Ali nasilje protiv policije, medija, članova vlade i drugih građana ni pod kojim uslovima ne može biti prihvatljivo kao izraz političkih stavova ili način za rešavanje žalbi iz prošlosti, ma koliko one bile bolne", stoji u saopštenju.

Prema navodima američke ambasade, "ozbiljna, nerešena pitanja na Kosovu nisu bliža rešenju nakon nasilnih protesta" a dalje političko nasilje "rizikuje uništenje većeg dela napretka u normalizaciji odnosa i stvaranju moderne, demokratske države".

SAD su ocenile i da je kosovska policija odigrala "važnu ulogu" u smanjivanju nasilja u Mušutištu i održavanju vladavine prava, pozdravljajući "njihovo neprekidno angažovanje za sve građane Kosova".

Veća grupa kosovskih Albanaca sprečila je juče raseljene Srbe iz Mušutišta da dođu u svoje selo i prisustvuju liturgiji na verski praznik. Demonstranti su pritom napali kosovsku policiju, a u sukobu je bilo povređenih na obe strane.

Komentari (2)

Кутузов

29.08.2016 18:08

Јесте баш!

mile

30.08.2016 02:05

To je mišljenje neke lokalne ambasade. A šta kaže Bela kuća... ?