Aska nakon što je pronađena u kesi na 40 stepeni
N. Božović
Aska nakon što je pronađena u kesi na 40 stepeni

N. Božović

Aska nakon što je pronađena u kesi na 40 stepeni, Foto: N. Božović

Slike koje su pre mesec dana zapanjile javnost, kada su volonteri Udruženja za zaštitu životinja "Spaske" iz Kraljeva pronašli štene koje je umiralo u plastičnoj kesi, zakačenoj za ogradu na temperaturi od 40 stepeni, dobile su potpuni obrt. Malena Aska, štene belgijskog ovčara, sada je zdrav i lep pas, a stigao je veliki broj ponuda za udomljavanje.

"Početkom avgusta smo na kapiji udruženja pronašli kesu u kojoj je bila kutija sa štenetom koje je bilo vidno povređeno. Nije imalo polovinu kože na glavi, imala je gnojnu ranu i veliki otok od kojeg nije mogla da otvori oči i užasne bolove", priča za "Alo!" Danijela Jović iz Udruženja za zaštitu životinja "Spaske" iz Kraljeva.

Štene rase "malino" ili belgijskog ovčara, koje se bukvalno kuvalo u plastičnoj kesi na suncu, volonteri nisu mogli da prepoznaju. Štene je bilo staro oko dva meseca i odmah je odvedeno kod veterinara.

"Povreda je nastala od ujeda psa. Odmah je primila terapiju i rana je očišćena. Zbog ogromnog otoka nismo znali da li će on ostaviti neke posledice na oči, jer ih Aska nije otvarala skoro dve nedelje. Hranjena je špricem, svakoga dana je dobijala terapiju i konačno je progledala posle petnaestak dana. Danas nema nikakvih problema, porasla je i vesela i uskoro ide u dom, a bila ostavljena je da umre. Oko udomljavanja Aske su se mnogi interesovali, a uskoro će otići u novi dom", kaže Danijela.

Aska je sada prelepo štene

N. Božović

Aska je sada prelepo štene, Foto: N. Božović

Inače, u azilu Udruženja "Spaske" u Kraljevu stalno ima oko pedeset pasa koji su pronađeni napušteni ili bolesni. Većina pronađe dom, i vlasnike koji često budu i u drugim državama. Ali, zbog nekontrolisanog priliva pasa lutalica iz drugih gradova, taj broj se nikada ne smanjuje, već zna da bude i veći, što iziskuje mnogo više sredstava za njihovo lečenje i brigu.

 

Komentari (2)

Vanna

06.09.2016 11:12

To je uradio neko ko se krsti i ljubi pod crkve...slavi slavu i prikazuje se kao faca..... onaj ko ne razume da mu niko nije dao pravo da ubja neduzna bica... a da je zaista vernik....znao bi sta pise u Svetom pismu i sta su osnovni postulati vere. Taj ko je to uracio nije covek i nikada nece biti... taj je sotona licno!

vans

06.09.2016 18:50

Spaske da opet ide na kolektivni odmor u Spaniju