Mala matura
Oliver Bunić
Maturski mala matura đaci

Petar Marković

Đaci dana polažu test iz matematike, Foto: Petar Marković

Završni ispit, mala matura, traje tri dana.

Test iz matematike u osnovnim školama u Srbiji polagalo je 68.360 učenika. Polaganje je prošlo u skladu sa procedurom i bez nepravilnosti, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

"Supervizori i dežurni nastavnici, koji su pratili sprovodjenje testiranja radili u punom sastavu uz poštovanje procedure", kažu u ministarstvu.

Uputstvo za ocenjivanje testa može se preuzeti sa sajta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a nakon 15 sati materijal će biti dostupan i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

Učenici će sutra, 16. juna, polagati kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Testove za polaganje završnog ispita pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenici na završnom ispitu mogu ostvariti ukupno 30 bodova, svaki test nosi po 10 bodova, a uspeh u školi se boduje sa maksimalnih 70 poena.

Broju poena ostvarenih na osnovu uspeha u osnovnoj školi i na završnom ispitu, dodaju se bodovi sa medjunarodnih i republičkih takmičenja. Na osnovu ukupnog broja bodova učenici se opredeljuju za željene škole.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 18., a konačni 23. juna 2017. godine.

Popunjavanje i predaja liste želja je 24. i 25. juna u matičnim školama, a upis učenika u prvom upisnom krugu je 4. i 5. jula 2017. godine.

Komentari (1)

Aca

15.06.2017 09:11

Obavezno savet roditelja da imenuje svoje posmatrače imaju pravo 3 posmatrača koji svoje zapisnike predaju skolskoj komisiji