Tihomir Orešković
Profimedia.rs
Tihomir Orešković

Profimedia.rs

Tihomir Orešković, Foto: Profimedia.rs

Upitan da li će Hrvatska dati svoju saglasnost, Orešković, kaže da ne zna da li će do kraja ove nedelje biti moguće otvoriti nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

”Naš stav se tu ništa nije promenio. Mi tražimo da Srbija ima iste uslove koje su imale i Hrvatska i druge člnice EU. To su u principu tri osnovna uslova koja smo mi tražili: da Srbija ne bude ”mali Hag”, pitanje manjina i saradnja sa sudom u Hagu”, izjavio je tehnički premijer Hrvatske.

Holandsko predsedavanje EU ranije je navelo da još nema nepohodnog konsenzusa svih 28 država članica EU oko nacrta zajedničke evropske pregovaračke pozicije potrebne za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Iako je Holandija planirala da tokom svog predsedvanja Unijom, koje se završava sutra (30. juna), otvori poglavlja 23 i 24 sa Srbjom, nezvanično su objasnili da konsenzusa nema zbog dve zemlje, od kojih jedna ima suštinske zamerke, a druge tehničke probeleme oko davanja saglasnosti na otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

Pred sutrašnji sastanaka ambasadora zemalja članica EU (COREPER) u Briselu i dalje je nepoznato da li će britanska služba za spoljne poslove dostaviti odobrenje svom predstavniku da da ”zeleno svetlo” na nacrt pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom

Komentari (6)

Novi uslovi se znaju!

29.06.2016 22:45

1.Pronalazak grobnica i nestalih lica sa obe strane prema zahtevu suda za genocid u presudi što se i potpisalo u Deklaraciji! 2.Povrat 250 000 predmeta otete kulturne imovine i dobara od RH i odnešene u Srbiju tokom rat 90ih! 3.Povrat zemlje oko Dunava hrvatskoj prema granici iz Jugoslavije! 4.Otvaranje arhive JNA a posle će biti veselo! 5.Dogovor ili arbitraža ili sud za ratnu odštetu i vraćanje konfestirane srpske imovine u RH za tu odštetu!

BRUKA

29.06.2016 22:46

PA SRPSKI MEDIJI SU PRE MESEC DANA PISALI DA JE POGLAVLJE 23 VEĆ OTVORENO I HRVATSKA POBEDJENA PA ŠTA JE SAD OVO??????????????

Pa

29.06.2016 23:06

@BRUKA - Ovo je 21vek a ne 91g kad je velikosrpska propaganda radila čuda u ispiranju mozga....

Roki

29.06.2016 22:48

Novi uslov je taj da Srbija i Turska neće ući u EU sve dok ne priznaju svoje genocide!

Pa

29.06.2016 23:02

@Roki - Bila bi sramota za EU da ih primi bez toga!

Duce Putler

29.06.2016 23:02

Šta je sporno u tome što Hrvatska na svaki mogući način želi da zaštiti svoje interese ?! Pa to isto rade i Srbija (kočeći napredak Kosova prema međunarodnim organizacijama,ne raspuštajući paralelne institucije vlasti na Kosovu,opstruirajući pozivni broj... ), kao i rusija kada ulaže veto na rezoluciju o genocidu u Srebrenici?