Sud Presuda Pravda
Profimedia
Sud Presuda Pravda
Sud, Foto: Profimedia

 

Sud u Strazburu je naložio Srbiji da u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude Grujoviću na ime nematerijalne štete isplati 4.500 evra i još 1.500 evra za troškove postupka.

 

Fali mu seks

Tokom boravka u pritvoru Grujović je skrenuo pažnju na sebe kad je stupio u štrajk glađu jer zbog dužine trajanja pritvora sa suprugom ne može da ima intimnu posetu. „To je i za mene i za nju mučenje“, rekao je tada Grujović.

Grujoviću je nakon odluke Evropskog suda, pre dva i po meseca, Viši sud ukinuo pritvor i odredio mu kućni pritvor sa elektronskim nadzorom. Međutim, on je zadržan u zatvoru radi izdržavanja stare kazne od pet meseci zatvora za falsifikat.


Njegov branilac tvrdi da je takvo postupanje neustavno, i da je zbog toga podneta žalba Ustavnom sudu.


Grujović je u pritvoru od 2006. godine, kada je uhapšen u Austriji po srpskoj poternici, a godinu dana kasnije izručen Srbiji.


Prošle godine je nakon osam godina suđenja prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva radnika obezbeđenja pošte Veska Babovića (29), u ulici Jurija Gagarina u martu 2006. Tu presudu je, međutim, u decembru 2014. ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. Osim Grujovića, za ubistvo radnika pošte terete se Vladimir Stanić i Vladimir Andrić.