Sok detoksikacija
Shutterstock
Sok detoksikacija

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog prejedanja možete da završite u bolnici, ali možete i zbog detoksikacije.

Britanski lekari upozorili su da radikalne kure izbacivanja toskina iz organizma, naročito posle praznika i prekomernog uživanja u hrani i piću, mogu da budu izrazito štetne po zdravlje.

Kao primer, oni su naveli slučaj žene koja je prošle godine bila životno ugrožena posle detoksikacije biljnim preparatima, odnosno koktelima vitamina B, korena valerijane, surutke, i ispijanjem velikih količina vode.

Ta žena (47) oporavila se tek posle intenzivnog lečenja u bolnici, gde je dospela zbog gubitka svesti.

Testovi su pokazali da je imala izuzetno nizak nivo soli u organizmu.

Iako se čini korisnim da se organizam očisti posle preterivanja sa hranom i pićem za vreme božićnih praznika, taj koncept nije uvek zdrav i nema podršku među lekarima, objavio je British Medical Journal, prenose podgoričke "Vijesti".

"Prekomeran unos vode kao način "čišćenja organizama" bazira se na pogrešnom verovanju da se tako sve što je štetno može "isprati" iz organizma", naveli su lekari.

Oni dodaju i da uprkos agresivnim reklamama i tvrdnjama koje se plasiraju zarad marketinga, biljni suplementi, ipak, imaju neželjena dejstva.

Britanski dijetetski savez čak ocenjuje da je čitava ideja o detoksikaciji zapravo glupost.

"Ne postoje čarobne tablete, napici, losioni ili flasteri. Telo čine brojni organi, poput kože bubrega i jetre koji neprestano pročišćavaju organizam od glave do pete", podsećaju lekari.

Pazite ipak d aunosite dovoljno, ali ne i previše tečnosti, a najbolje je da umereno jedete i imate redovnu fizičku aktivnost. Tako ćete najbolje održavati zdravlje.

Komentari (1)

Aleksandar Radović

18.01.2017 15:57

Clean 9 je program koji je pre svega namenjen za Detoksikaciju tj. kao detoksikacioni program koji će vam pomoći da započnete svoj put ka zdravlju i željenim oblinama. alojavera.wordpress