Velika Srbija
Alo!/Marko Đoković
Velika Srbija

Alo!/Marko Đoković

Velika Srbija, Foto: Alo!/Marko Đoković

Međutim, kako otkriva Predrag Marković, nekadašnji predsednik Skupštine, reč je o lažnoj statui na dokumentu koji označava državljanstvo. Prema njegovim rečima, skulptura „Srbija“ je originalno delo Đoke Jovanovića, rodonačelnika srpskog vajarstva, i nastala je 1901. godine.

- Statua u originalnoj verziji u ruci drži krunu, a ne baklju. Ovaj žig koji imamo na ličnim kartama je oskrnavljena i opljačkana lažna skulptura. Nemam podatak kada je tačno šaka sa krunom odsečena i zamenjena rukom koja drži baklju.

       Činjenice

  • Kruna se smatra simbolom političke moći, legitimiteta, slave, časti, trijumfa i besmrtnosti.
  • Baklja tradicionalno simbolizuje prosvetljenje. Kod starih Grka i Rimljana baklja je bila simbol života, a okrenuta naopako predstavljkala je smrt. Najvažniji današnji simbol kod kojeg se koristi baklja je olimpijski plamen, dok je često upotrebljavaju u toku verskih ceremonija.
  • Teoretičari zavere tvrde da se na identifikacionoj kartici nalaze masonski ili satanistički simboli, što se sve može pripisati neznanju

Pretpostavka je da je to bilo 1948. godine, u vreme kada jeintenzivno za potrebe stvaranja kulta Josipa Broza preuzimano sve što je povezivano sa kraljevima Aleksandrom i Petrom Drugim Karađorđevićem (Sokolski sletovi i sokolske zgrade, štafeta...) - objašnjava on i dodaje da je baklja tada već bila osmišljena kao ključni simbol na grbovima FNRJ i njenih republika.

- Po pravilu, o pomenutim „akcijama” nema tragova u istoriji, iz mnogo razloga. Rušenja spomenika, zaziđivanje slika, zamena orlova petokrakama na skulpturama i slične radnje najčešće su se obavljale noću i bez ikakvih pisanih naredbi. One su samo deo sistematskog ubrzanog falsi kovanja istorije u periodu od 1945. do 1955. godine - priča Marković.

On napominje da je sasvim prirodno da se na dokumentima koji označavaju državljanstvo nalazi skulptura „Srbija“.

Velika Srbija

Alo!/Marko Đoković

Velika Srbija, Foto: Alo!/Marko Đoković

- Činjenica da je za to korišćena aktuelna, a ne originalna verzija skulpture samo je posledica opšteg višedecenijskog skrivanja tačnih činjenica i opšteg neznanja kao nužne posledice. Nama se to dešava u svim oblastima - bio je jasan Marković.

“Srbija” ponosno prkosi vremenu

Po zamisli Nikolaja Krasnova, čuvenog ruskog arhitekte za kog mnogi tvrde da je preobrazio Beograd, originalna skulptura “Srbija” je postavljena na kupolu zgrade današnje Vlade, a nekadašnjeg Ministarstva finansija, gotovo pre jednog veka - 1928. godine.

Zbog sličnosti na prvi pogled, delo Đoke Jovanovića mnogi poistovećuju sa njujorškim Kipom slobode. Vajar je zbog velike popularnosti “Srbiju” uradio u nekoliko varijanti, s toga u nekima slučajevima statua u levoj ruci drži zastavu, dok na spomeniku u Kruševcu u desnoj drži pobednički lovorov venac.

 

Komentari (4)

има ли

20.03.2018 23:16

ишта у Србији да Тито није оскрнавио.

vev

21.03.2018 03:55

Statua na zgradi je -staua (svestenice)- ISTAR, koja nema veze sa nama i ne predstavlja za Srbe nista, ali za druge ima vekuji zbacebhe, svaka L.K.je ima na sebi,ZASTO?

vev

21.03.2018 04:02

Ne pravite budale od ljudi - kakva SEBIJA, to je istar i sve sto je napisano da je rezultar ne znanja i eorija zavere, ije istina. Istina je da niko do sada nije spomenuo statuu Srbije, sa bakljom i u drugoj ruci zastava-pa gde vi vidite zastavu/ I to ne samo u BGD. vec i u drugim gradovima super, taman gde teba!

Цицка

21.03.2018 07:57

Треба донети Закон да нико , ко год дође на власт , не сме мењати ништа нити од споменика нити од назива улица . Ко жели неки назив улице нека нова власт изгради улицу и нека је назове како сматра да треба , ако нека нова власт жели да мост има неко име које они сматрају да би било добро ...нека га изгради и нека га назове како сматрају да треба . Строге прописе донети по тим питањима .