Baka i deka, baba i deda
Profimedia.rs
Baka i deka, baba i deda

Profimedia.rs

Illustracija, Foto: Profimedia.rs

Ova godina u svetu ostaće upamćena po razornim uraganima Harvi i Irma koji su opustošili Ameriku. Poplavljeni Teksas i razoreni Karibi urezali su se u sećanje mnogima, a najviše vremešnom bračnom paru koji se, pazi čuda, zovu baš Harvi i Irma!

Harvi Šluter iz Vašingtona je u julu napunio 104 godine, dok se Irma sprema da proslavi 93. rođendan. Zajedno su već 75 godina. Kažu da su prošli "sito i rešeto", ali nikad do ove godine svojim očima nisu videli uragane, koji eto, igrom slučaja, nose baš njihovo ime.

"Ne znam kako se dogodilo da uraganima baš daju imena Harvi i Irma", iznenađeno je rekla gospođa Šluter.

Odgovor je lak. Naime, Svetska meteorološka organizacija skoro 40 godina imenuje tropske oluje koje haraju Atlantikom. Napravili su šest lista sa imenima koje rotiraju. Međutim, ukoliko je neka oluja toliko jaka i napravi veliku pustoš, kako bi zauvek ostala zapamćena, meteorolozi brišu ime sa spiska.

Naime, Harvi je kao ime za uragan prvi put upotrebljeno 1981. godine, i od tada je korišćeno čak šest puta. Svih šest puta Harvija je pratio uragan Ajrin. Međutim, kako je Ajrin 2011. napravila neviđenu štetu, meteorolozi su odlučili da to ime može da "ode u penziju", te je Ajrin nasledila Irma!

Ovaj tandem je napravio haos u poslednjih mesec dana, te je vrlo verovatno da će meteorolozi odlučiti da i njih izbrišu sa spiska, tako da Harvi i Irma više nikada ne krstare zajedno.

Međutim, Harvi i Irma Šluter i dalje žele da "ljuljaju svet". Kako kažu, kao tandem nastupaju još od 1942., kada su izgovorili sudbonosno "da". Međutim, za razliku od Harvija i Irme za koje svi znamo, ovi Harvi i Irma biće pamćeni samo po dobrom.

Bračni par nikad nije imao dece, ali su zato podigli oko 120 mališana! Da, Harvi i Irma bili su hraniteljska porodica i utočište mnogim mališanima koji nisu imali tu sreću da odrastu sa svojim roditeljima.

Harvi je čitav život radio kao brica, čak 45 godina je držao svoju radnju, a sada, pod stare dane odmara u društvu svoje supruge Irme i nije mu baš svejedno što su njihova imena nadenuta razornim uraganima.