Islamisti iz Bosne na  položajima u Iraku
Promo
Islamisti iz Bosne na  položajima u Iraku

Promo

Ekstremisti ilustracija, Foto: Promo

U Istraživanja "Stavovi mladih u Sandžaku: Koliko su mladi otvoreni prema islamskom ekstremizmu?" učestvovalo je 670 ispitanika uzrasta od 16 do 27 godina, a izveštaj je predstavljen u Kući ljudskih prava i demokratije.

Među onima koji smatraju da je opravdano svoju veru braniti ekstremizmom je 64 odsto muškaraca i 36 odsto devojaka.

Navodi se i da među neoženjima nasilje pri odbrani vere opravdava 21 odsto kao i 11 odsto oženjenih, odnosno udatih.

U istraživanju je deset odsto ispitanika navelo i da je opravdano ići u drugu zemlju da bi se ratovalo, a među njima je 68 muškaraca i 32 odsto devojaka.

Oženjeni i udate čine tri odsto onih koji smatraju da je opravdano ići u drugu zemlju da bi se ratovalo dok su učenici, odnosno najmlađi ispitanici zastupljeni sa 13 odsto, navodi se u istraživanju u kome se ukazuje da finansijska situacija ispitanika nema nikakvu ulogu.

Autor analize, profesor Vladimir Ilić je rekao da su mladi u Sandžaku imaju takve stavove zbog ugroženosti Muslimana u Evropi i sveti i da se o tome informišu preko društvenih mreža.

Ilić je naveo i da je među mladima prisutno veliko nepoverenje i da ne veruju nikome osim svojoj porodici ili partneru.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Izabela Kisić je rekla i da situaciju u Sandžaku karakterišu "prilično visoke potličke tenzije između stranaka", a koje se uglavnom odnose na lokalnu problematiku.

Kisić je navela i da podeljenost islamske zajednice kao i odsustvo autoriteta stvaraju sliku "jednog veoma haotičnog društva" a da tome doprinose brojni nerešeni odnosi između Novog Pazara i zvaničnog Beograda, poput opstrukcije regionalizma i nerešavanja zločina iz prošlosti.

U istraživanju je navedeno i da je na pitanje da li znate šta je Islamska država 28 odsto ispitanika izbeglo da odgovori.

Od onih koji su dali odgovor, 36 odsto je izjavila da zna šta je ISIL (Islamska država), a njih 64 odsto da to nezna.

Na pitanje da li smatraju da je njihova borba opravdana, tri odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, a 30,5 odsto odrečno, dok su ostali izjavili da nemaj stav o tome.

 

Komentari (2)

Ateista

29.09.2016 18:08

Pa katolici i pravo(krivo)slavci svoju veru brane genocidom prvo srpska Crna ruka i Gavrilo pa osveta u Jasenovcu oa opet srbi 90ih pa se sada opet čeka osveta katolika ali ovog puta i muslimana zajedno sa njima...pa kako nije opravdano veru branit silom?

momazver

30.09.2016 11:57

@Ateista - Minijaturni katolički ateisto,ovo je XXI vek. Atavizme i duhove prošlosti uvek bude nečiji MATERIJALNI interesi,umotani u korice Tore,Biblije,Kurana..Njihovu veru u Srbiji NIKO ne napada,nego ih *lože* interesne *budale* izazivajući onda SVIMA njima,a i nama probleme.A što se oni *primaju* ,to je pravo pitanje