Fransoa Oland
Profimedia.rs
Fransoa Oland

Profimedia.rs

Fransoa Oland, Foto: Profimedia.rs

Panamska vlada je saopštila da su Varela i Oland u telefonskom razgovoru predložili da sastanak bude održan u Parizu, javio je Rojters.

Panama je upozorila ranije ove sedmice da bi mogla da uzvrati nakon što je Francuska najavila da će staviti ovu centralnoameričku zemlju natrag na svoju crnu listu zemalja sa nekooperativnim poreskim organima nakon curenja dokumenata iz panamske advokatske firme, navodi Rojters.

Oland je ranije u petak pozvao Varelu da pomogne francuskim poreskim vlastima oko njihove istrage u vezi afere "Panamski papiri", preneo je Rojters.

"Panamski papiri", koje je razotkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.