Satelit LAGEOS poznat i kao disko lopta
Profimedia
Satelit LAGEOS poznat i kao disko lopta

Profimedia

Satelit LAGEOS poznat i kao disko lopta, Foto: Profimedia

NASA je, naime, pre četiri decenije u orbitu oko Zemlje, na visinu od 5.900 kilometara, poslala satelit koji izgleda kao - disko lopta!

Satelit po imenu LAGEOS (Laserski geodinamički satelit) nije bio samo šaljiva stvarčica. On je naučnicima pomogao da promene način na koji istražuju i sakupljaju podatke o Zemlji, a služi se relativno jednostavnom tehnologijom.

Lopta teška 408 kilograma ima senzore, elektroniku i pokretne delove, a spoljašnost je pokrivena sa 426 retroreflektora, koji reflektuju svetlost s minimalnim rasipanjem. Baš zbog tih retroreflektora satelit izgleda kao disko lopta, a oni i na isti način reaguju kada se u njih uperi svetlost.

Odašiljanjem svetlosti ka ovom satelitu i mereći vreme koje je potrebno da se ista vrati, naučnici su mogli da s milimetarskom preciznošću izmere udaljenost LAGEOS-a od Zemlje, što je pre četiri decenije predstavljalo veliki izazov.

Od tada je ovaj satelit korišćen za merenje pomeranja tektonskih ploča, detektovanje neregularnosti prilikom rotacije naše planete, njene mase i druga naučna istraživanja.

NASA je u saradnji s Italijanskom svemirskom agencijom 1992. lansirala identičan satelit LAGEOS-2, koji se nalazi na visini od 6.000 kilometara. Ova disko lopta meri seizmičke aktivnosti na Mediteranu i takođe ima 426 retroreflektora.

Tagovi

Komentari (1)

momazver

28.05.2016 11:39

Ma Kinezi su carevi! Njihov prvi satelit lansiran u svemir emitovao je i još emituje - muziku. Pesmu *Istok je crven*. Non-stop.