Delije kao u Beogradu, a ustvari u Pragu
EPA
Policija Salcburg Austrija božićni sajam

Profimedia

Nemačka policija Foto: Profimedia

Još juče su Nemci palili vatru tako što su na zvaničnom sajtu pozivali na osvetu "Delijama" za kamenovanje u Beogradu 1989. godine

Odmah po dolasku u Keln bacili smo se u prelistavanje nemačke štampe i uz pomoć prevodioca shvatili smo da se dosta prostora u novinskim stupcima posvećuje navijačima crveno-belih. 

Lokalni listovi napominju da su dva kluba posle nekoliko godina posta ponovo na evropskoj sceni, te da će sutrašnji meč biti pun emocija, ali više od bilo čega strahuje od mogućih incidenata.

Delije

EPA

Delije, Foto: EPA

- Biće to velika utakmica evropskog fudbala, uključujući i područje izvan sporta. Iz Crvene zvezde nam nisu tražili više od pet odsto karata za navijače, tako da ostatak gostujućih pristalica sigurno neće moći da uđe na stadion - rekao je šef policije Kelna Uve Jakob.

Tamošnja štampa u daljem teksu napominje da u redovima takozvanih "Delija" ima beskrupuloznih huligana koji su spremni za haotično nasilje, da je na derbiju protiv lokalnog rivala Partizana 27. aprila 2015. godine povređeno 35 policajaca, a 2010. huligani Crvene zvezde prekinuli su meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Italije i Srbije.

Nemački novinari dodaju da će u Kelnu biti oko 5.000 pristalica sprskog vice-šampiona, od kojih je njih 500 visoko rizično. Policija je, kažu, u pripravnosti, spremni su vodeni topovi i helikopteri.

Dodaje se i da među Kelnovim fanovima, od 43.500 navijača, koliko će ih biti na stadionu, takođe oko 500 je visoko rizično.