Deca izbeglice u Idomeniju
Profimedia
Deca izbeglice u Idomeniju

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Ona je dodala da je svaka peta siromašna osoba u našoj zemlji dete.

Deca ulice su, kaže Đukić Dejanović, izložena svakodnevnoj diskriminaciji, siromaštvu, nasilnom radu, ali i trgovini ljudima, te je tako samo tokom prošle godine 21 dete bilo žrtva trgovine ljudima - 19 devojčica i dva dečaka.

Đukić Dejanović je, na skupu pod nazivom "Unapređivanje kvaliteta usluga namenjenih deci uključenoj u život ili rad na ulici u Srbiji u skladu sa Opštim komentarom UN", rekla da se posebna pažnja države mora usmeriti na decu ulice, da im se, koliko je moguće, nadomesti ono što im nedostaje.

Govoreći o Opštem komentaru UN, koji je Komitet za prava deteta usvojio 21. juna ove godine, ministarka je istakla da je to prvo pravno uputstvo koje daje opšte smernice zemljama da donose strateške dokumente koji su osnov prevencije.

"Savet za prava deteta će svakako uvažiti sve preporuke Komiteta UN, a to znači da ćemo imati jedan dugoročni plan, kako bi ta deca bila što manje stigmatizovana kako bi imala mogućnost da posle 15 godine budu perihvaćena od društva", naglasila je ona.

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Dirtman je rekao da su deca koja žive na ulici stalno izložena brojnim izazovima i da ona predstavljaju najranjiviji segment društva, te da posebnu pažnju treba posvetiti romskoj deci, ali i da država treba mnogo više da uradi u toj oblasti.

"Mi pomažemo Svratište, odnosno Centar za integraciju mladih poslednje dve godine sa 250.000 evra", rekao je Ditman i dodao da treba više uraditi u toj oblasti kako bi se pomoglo deci koja žive i rade na ulici.

Direktor Centra za integraciju mladih Marko Tošić rekao je da u Beogradu funkcionišu dva svrtatišta, gde dolaze deca ulice, njih oko 350.

Podsetio je da ih ne finansira država već da tokom dve godine Svratišta u Beogradu održavaju zahvaljujući donacijijama iz EU i Nemačke razvojne agencije (GIZ).

Kako je rekao, podrška Grada Beograda bila je projektna, što im predstavlja problem jer takvo finansiranje ne obezbeđuje kontinuit. 

Komentari (4)

Pera Detlic

04.12.2017 16:56

Ma nije moguce, zar danas kad se Vucic ubi pricajuci da imamo najvece plate u zadnjih 40 godina deca rade i zive na ulici.

Šojke

04.12.2017 19:07

@Pera Detlic - Evo Slavica je besposlena i plus doktor pa neka šparta ulicama i radi sa decom. Preko puta Bajlonija 4 dece i plus jedno u kolicima. 2 po diktatu na jedan ugao a drugo 2 na drugi, dok mladi "tata" oko 22 sa bebom u kolicima šeta,konju bi rep izvukao. Nece taj u Gradsku čistocu ili na gradjevinu. Samo vi podstičite te da radjaju a onda pare iz drzavnog budzeta. Država je kriva koja podstiče nerad.

kopaonik 18

04.12.2017 22:35

šojke"opet ti budalaštine pišeš.Čitaj malo,opameti se Srbijo,,,pitanje,,,?hoćel da postanemo sluge u Srbiji.U svojoj Srbiji ostadoh sluga.

peja

05.12.2017 09:48

Zato Soroševi plaćeni "migranti" žive u solidnim uslovima, dobijaju novac da ne rade ništa, počeli su da dobijaju kuće za trajni smeštaj a i decu im upisuju u naše škole. Za očekivati je i da dobiju prioritet prilikom zapošljavanja - naravno pod uslovom da uopšte žele nešto da rade...