Subotica
Biljana Vučković
Subotica

Biljana Vučković

Subotica, Foto: Biljana Vučković

Za pričinjenju štetu od skoro dva miliona evra, uslovna kazna i samo obaveza plaćanja paušala od 10.000 dinara i 30.000 sudskih troškova čini se nedovoljno adekvatna. Postavlja se pitanje da li ovakvo (ne)rigorozno kažnjavanje šalje poruku svim drugim osobama na odgovornim pozicijama u preduzećima da će zloupotreba položaja proći praktično bez velikih posledica (?!).

U konkretnom slučaju, pitanje je da li će i kako RDRR naplatiti štetu od Azotare.

Peđa Mališanović, zakonski zastupnik DOO Azotara iz Subotice, kako kažu u Republičkoj direkciji za robne rezerve (RDRR), u periodu od avgusta 2011. do kraja te godine nije ispoštovao ugovor koji je Direkcija sklopila sa Azotarom o skladištenju i čuvanju mineralnog đubriva. Konkretno, skladištar (Azotara) nije isporučivao mineralno đubrivo u dogovorenom roku i količini, neovlašćeno je raspolagano robom, a uništen je i kvalitet đubriva, na šta su Direkciji ukazivali kupci.

Na osnovu pritužbi koje je RDRR dobijao od kupaca od avgusta do kraja 2011, Direkcija je zatražila od tržišne inspekcije da dodatno proveri skladišatara.

Hapšen sa Kasom

DOO Azotara sada je u stečaju. Direkcija je prijavila potraživanje u iznosu od 229.428.700,53 dinara. Azotara Subotica bila je deo medijskih napisa o spornoj dodeli kredita Agrobanke od 20 miliona evra 2012. godine, kada se spekulisalo da je Jožef Kasa, predsednik UO, ujedno i direktor subotičke filijale ove banke, zapravo svojoj firmi (Azotari) dodelio taj novac, a sam Mališanović je bio uhapšen zajedno sa Kasom i Miomirom Paovicom 2012. godine zbog malverzacija sa dodelom kredita preduzećima koja su bila u njegovom vlasništvu.

 "Tokom trajanja ugovora, Direkcija je imala lošu saradnju sa skladištarem koja se ogleda u nepoštovanju naloga za prelokaciju mineralnog đubriva primarnim poljoprivrednim proizvođačima kako bi bilo dostupno u vreme setve. U skladu sa zahtevom Direkcije za dodatnu kontrolu, od strane tržišne inspekcije konstatovano je da nema zaliha mineralnog đubriva kod pružaoca usluga skladištenja robe (stvarno stanje zaliha bilo je nula), tako da je ukupno pričinjena šteta Republičkoj direkciji u iznosu od 225.690.092,36 dinara“, kazali su CIK-u u pisanom odgovoru iz RDRR-a.

U 2012, zbog zloupotreba i povreda ugovornih odredbi je protiv Mališanovića podneta krivična prijava za zloupotrebu položaja odgovornog lica iz člana 234, stav 1, u vezi sa članom 61 Krivičnog zakonika. Pre više od dve nedelje, Osnovni sud u Subotici doneo je pravnosnažnu presudu kojom se okrivljeni Peđa Mališanović proglašava krivim i izriče mu se kazna zatvora od trajanju od osam meseci.

Ova kazna zatvora neće se izvršiti ukoliko Mališanović u roku od dve godine od dana pravnosnažne presude ne učini novo krivično delo.

Komentari (7)

SU I IMENOVANA

01.07.2017 20:19

SUDIJA SU MI POZNATI IZ VREMENA OST.POSTUPKA. RADILA JE NA STETU OSTALIH NASLEDNIKA, ŠTO NIJE TRAŽILA POPIS I PEČACENJE STANA, TAKO DA SU JEDNI OŠTEČENI A DRUGI SE OBOGATILI. 4 PUTA DONOŠENA OSTAVINSKA REŠENJA ZBOG PROPUSTA IMENOVANE!

Vule

01.07.2017 20:25

POD HITNO UHAPSITI SUDIJU

JOVANKA

01.07.2017 20:48

TRULO JE TO PRAVOSUDJE U SUBOTICI! 11 GODINA SAM VODILA BITKU SA TIM SUDOM, TOM SUDIJOM, SEKRETAROM SUDA I NA KRAJU OŠTECENA I DRŽAVA I JA! ZNAČI JOSIČKA I DALJE RADI ZA SEBE! BRAVO!

Zoje

01.07.2017 22:02

Ne,ne mogu da verujem.....član neke partije-pitam se samo koje...

MAKI

01.07.2017 22:12

Sudije su veći lopovi i od samih lopova. Mislim da ovakvo sudstvo NEPOSTOJI nigde u svetu

Tacno, bilo još za

02.07.2017 08:16

@MAKI - vreme Joške a sada je toliko uhvatilo maha da jedino kolektivna smena, zatvor i oduzimanje imovine može dovesti u red pravosudje!

Бељкокез

01.07.2017 22:37

То је сигнал да сви краду, и поделе са судијом. Ова је гарант из ДОС- а