Neven
shutterstock
Neven

shutterstock

Neven, Foto: shutterstock

Ova biljka sadrži veoma korisne i lekovite sastojke, ali je poslednjih godina nepravedno zapostavljena i veoma se malo pominje njena lekovitost. U našim krajevima neven je još poznat po imenima: ognjac, zimorad, bilec ili žutelj.

Neven je jednogodišnja zeljasta i razgranata biljka, jakog mirisa, visine od oko 50 centimetara. Raste po baštama, ali se može naći i u gomili šuta, gde raste kao divlji. Biljka je obrasla dlačicama, a cvetovi su svetložuti ili jarkonarandžasti. Zbog svojih lekovitih sastojaka, koriste se cvet, listovi i stablo nevena.

Latinski naziv za ovu biljku je Calendula officinalis iz familije Asteraceae. Neven u našim krajevima cveta od početka maja do kraja jeseni.

Branje i čuvanje

Neven se bere kada biljka cveta - znači leti i u toplo vreme. Za njegovo branje treba birati deo dana kada je cvet otvoren i kada je vreme suvo. Ovo se čini iz razloga što biljka ima svojstvo upijanja vlage, što može dovesti do plesnivosti, kod nepravilnog sušenja cveta. Zato treba izbegavati skupljanje cveta za vreme kiše i za vreme velike vlažnosti u vazduhu.

Neven se suši u tankom sloju i brzo. Nakon sušenja se skladišti u prirodne materijale, ali smeštajna ambalaža mora da bude dobro zaptivajuća da cvetovi ne bi povukli vlagu iz vazduha. Ako se pažljivo suši i skladišti, biljka ima karakteristično prijatan miris.

Kod rana pomaže ispiranje čajem od nevena

shutterstock

Kod rana pomaže ispiranje čajem od nevena, Foto: shutterstock

Lekovita svojstva

Kao biljka koja pročišćava krv najbolje pomaže kod zarazne žutice. Neven pročišćava krv, podstiče cirkulaciju i ubrzava zarastanje rana. Mast od nevena pomaže kod proširenih vena, kod promrzlina i opekotina, kao i kod gljivičnih oboljenja stopala. Tinktura nevena pogodna je za obloge rana, nagnječenja, krvnih podliva, kancerogenih rana, dekubitisa, oteklina i čvorova.

Unutrašnja upotreba čaja od nevena delotvorna je kod oboljenja želudačnog i crevnog sistema, kod grčeva i čira u želucu, kao i kod upale debelog creva, kod viška vode u organizmu i pri mokrenju krvi.

Lekoviti čaj od nevena izvanredno pomaže kod virusnih i bakterijskih oboljenja. Pošto se čaj od nevena pokazao kao izuzetno efikasan kod oboljenja od zarazne žutice, dobar je i kod oboljenja jetre. Cvet, list i stabljika se popare i dobijeni čaj se pije nezaslađen. Sokom od svežih stabljika nevena mogu se ukloniti bradavice i šuga, a čaj upotrebljen za ispiranje oslobađa od lišaja.

Čaj od nevena

Jednu malu kašiku nevena staviti u četvrt litra vrele vode. Za ispiranje na pola litra vode ide puna kašika nevena.

Mast

Sitno seckati neven, i to stabljiku, list i cvet. Zagrejati oko 500 grama svinjske masti kao da ćete u njoj peći meso. U vrelu mast ubaciti isitnjen neven i sačekati da proključa, promešati i skloniti sa grejnog tela. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana ugrejati ponovo i procediti kroz čistu krpu.

Upozorenje

Branje i sakupljanje lekovitog bilja, pa i nevena, treba da rade stručne osobe koje se razumeju u lekovito bilje. Preparate koji se nanose na kožu treba uzimati od proverenih travara, i to po uputstvu koje vam preporuči stručna osoba. Savetujemo da se pre upotrebe preparata na bazi nevena posavetujete sa lekarom opšte prakse ili dermatologom, kako biste izbegli komplikacije izazvane nestručnom upotrebom.