Ruska zastava
Profimedia
Ruska zastava

Profimedia

Ruska ambasada u Londonu okarakterisala proterivanje kao neprijateljski čin, Foto: Profimedia

"Mi smatramo ovo neprijateljskim aktom, koji je potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid", navedeno je u saopštenju Ruske ambasade, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi i da su pogoršanje odnosa između Rusije i Velike Britanije u ovom trenutku apsolutno odgovorni aktuelni britanski politicki lideri.

Britanska premijerka Tereza Mej prethodno je najavila da će proterati 23 ruskih diplomata, a nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

Mej je ostavila 10 dana ruskim diplomatama da napuste Veliku Britaniju, preneo je AP, navodeći da je to "najveće proterivanje diplomata" od perioda Hladnog rata.

Britanska premijerka kaže da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni pokušaj ubistva bvšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, te da takvo rusko delovanje predstavlja "nezakonito korišćenje sile".

Mej je najavila više ekonomskih i diplomatskih mera, uključujući i otkazivanje bilateralnih kontakata na visokom nivou sa Rusijom, kao i da će zatražiti od kraljevske porodice da ne prisustvuje svetskom fudbalskom kupu u Rusiji.

Komentari (1)

Цицка

14.03.2018 17:00

Хоће Русију да изолују , то им је циљ, видиш Путине када имате посла са л...... то је тако, испушили су у вези тровања , али да се зна Британија и САД су једна држава , САД су вештачка територија вештачка Британија . Како може једна половина државе да ради нешто а друга половина да ради нешто друго , то би исто било када би вештачка држава Косово и Албанија имају две врсте дипломата и једна хоће да избаци једну врсту из исте државе али вештачке ове друге, ето ко воли да ствара вештачке држав