Radomir Đalović svojevreno u dresu crnogorske reprezentacije
Profimedia
Radomir Đalović svojevreno u dresu crnogorske reprezentacije

Profimedia

Radomir Đalović svojevreno u dresu crnogorske reprezentacije, Foto: Profimedia

Partizan i Budućnost - dva kluba koja su se odlično poznavala u ranijem periodu, igrajući u istom prvenstvu, u istoj državi, kakvo god joj ime bilo... Politika je htela da se beogradski crno-beli i podgorički plavo-belii više ne bore za trofeje pod okriljem jedne države, ali žreb u Nionu ponovo je sastao ova dva kluba. Posle 2005. godine, ponovo ćemo gledati okršaje između Partizana i Budućnosti, ovog puta u kvalifikacijama za elitno evropsko takmičenje.

Prva zvezda Podgoričana Radomir Đalović istakao je za "Alo!" da se raduje mečevima sa srpskim šampionom, kao i to je Partizan prihvatljiv rival njegove ekipe.

- Mi smo na žrebu bili nepovlašćeni i u takvoj situaciji ne možeš da biraš, niti može da te zapadne lak protivnik. Naravno, želeli smo da izbegnemo Ludogorec po svaku cenu. Reč je o ekipi koja se ustalila u Ligi šampiona svake sezone, čak se i velikani poput PSŽ-a muče protiv njih. Partizan je znatno prihvatljiviji za nas, ali ulogu favorita prepuštamo Beograđanima. Lepo je što će ljubitelji fudbala u Srbiji i u Crnoj Gori imati prilike da se prisete starih dana i mečeva između ova dva tima. Dugo ih nije bilo, pa su ih se verovatno zaželeli - kaže Đalović na početku razgovora za naš sajt.

Pored toga što je Partizan na papiru bolji rival, iskusni 35-godišnji napadač ističe da Budućnost niko ne sme da potceni, pre svega zbog sjajnog izdanja prošle sezone u evropskim kvalifikacijama.

- Videćemo na terenu šta će biti, ne može još ništa da se prognozira. Na nama je da pružimo maksimum, a ako budemo odigrali kao prošle godine protiv Genka, imamo šanse i da izbacimo Partizan. Prošlog leta smo razbili Genk u Podgorici, ali nismo imali sreće u penalima. Želim da ponovimo onakvu igru, pa šta bude.

 

Đalović je govorio i o tome na koje igrače Partizana njegovi saigrači posebno treba da obrate pažnju.

Ma, kakvi stranci brate, nema se para

Za razliku od "parnog valjka" koji ima nekoliko sjajnih stranaca, Budućnost je sastavljena isključivo od domaćih igrača. To naravno, nije politika kluba kao što je, recimo ustaljeno pravilo u Bilbaou da igraju samo Baski. U Podgorici je tako zbog besparice.

- Ma kakvi stranci, nemamo ti mi para za to... Ako dovedeš stranog fudbalera koji će da pravi razliku, treba i da ga platiš. Svi igrači su sa ovih prostora, jedino je pre nekoliko dana došao jedan Senegalac iz Cetinja, koji je doduše, već pet godina u Crnoj Gori, tako da i on je naš.

 

- Đurđević je vrhunski igrač. Ukoliko nastavi tamo gde je stao prošle sezone, biće pakleno. Ne znam šta se događa sa Leonardom, verovatno će da ide, ali ukoliko ostane, to je svakako dodatni problem za nas. Ne treba potcenjivati ni ostale igrače koji mogu da izbiju iz drugog plana i da naprave probleeme, poput Kosovića i Jankovića - hvali nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore beogradske crno-bele.

Prema mišljenju pojedinih crnogorskih novinara, Budućnost je, kako kažu, najčudniji šampion u Evropi. Posle sjajnog izdanja u prvom delu sezone, u prolećnom šampionatu su naglo pali u igri. Od trećeg kola Budućnost je bila na prvom mestu, ali je u prolećnom delu prvenstva osvojila samo 15 od mogućih 48 bodova. Đalović objašanjava zašto je to tako.

- Sjajno smo započeli sezonu i niko nam u tim trenucima nije bio ravan u Crnoj Gori. Onda su usledile zimske pripreme, gde smo takođe igrali fenomenalno. Odvalili smo Maribor u Turskoj, kao i sve rivale u tim pripremama. No, u tim trenucima počeli smo da kuburimo sa povredama. Čak devet igrača nam se povredilo od te zime do proleća, a to je ogroman hendikep. Mi koji smo ostali zdravi, trudili smo se da iznesemo sezonu do kraja i uspeli smo. Sada nam se vraćaju igrači koji su bili povređeni, međutim biće im potrebno vremena da se uigraju. Neki su nas napustili ovog leta, a imamo i nekoliko igrača koji su baš sada došli. treba sve to uklopiti - kaže prošlogodišnji najbolji igrač u Crnoj Gori i dodaje:

- Ovaj dvomeč sa Partizanom dolazi u najgore moguće vreme. Odmah nakon priprema i uigravanja moraćemo da igramo kvalifikacije za Ligu šampiona. Teško će ovo biti za nas, a naročito za Partizan. Ne bio u koži momcima koji ovog leta dođu u Partizan, jer to je klub sa velikim ambicijama i ništa osim pobeda ih ne zanima. Nemaju razumevanja za novajlije, niti novi igrači imaju vremena da za čekanje. Odmah moraju da se pokažu i dokažu zašto su u jednom od najvećih srpskih klubova. Tako je i kod nas u Budućnosti, ali Partizan je Partizan - ističe Đalović.

Momak rođen u Bijelom Polju, koji je u bogatoj karijeri igrao za Rijeku, Zagreb, Bilefeld, Rapid, Amkar, Bangkok i druge timove, kao omladinac nastupao je za Crvenu zvezdu i Železnik. Uprkos tome, Đalović kaže da neće imati dodatne negativne emocije prema Partizanu.

- Nastupao sam u drugom timu Zvezde sa 16, 17 godina, nikad nisam debitovao za prvi tim. Ne navijam za Zvezdu, samo sam igrao u omladincima jedno vreme. Više vremena sam proveo u Rijeci, mada ni prema njima ne gajim posebne emocije. Budućnost je jedini klub na području bivše Jugoslavije koji volim i koji sam voleo čak i odmalena - tvrdi igrač za kojeg kažu da bi mogao da bude najveća pretnja Partizanu u mečevima drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Prva utakmica između Partizana i Budućnosti na programu je 11. ili 12. jula u Beogradu, dok je revanš na stadionu "Pod Goricom" zakazan sedam dana kasnije.