Sarajevski ćevapi
Profimedia
Sarajevski ćevapi

Profimedia

Sarajevski ćevapi, Foto: Profimedia

Bila je to dobra prilika da veliki broj Sarajlija, domaćih i stranih turista uživa u proizvodima poznatih sarajevskih ćevabdžinica, ali i prilika da se govori o zaštiti brenda sarajevskog ćevapa.

Gotovo da nema čoveka koji je bio u Sarajevu, a nije probao sarajevske ćevape. Titulu prestonice ćevapa od Baščaršije na jedan dan preuzeo je park Atmejdan u kojem su svoje roštilje postavile poznate sarajevske ćevabdžije. Dugi redovi ispred njihovih štandova najbolje govore o reakcijama posetilaca.

Posetioci kažu da su ćevapi na ovom festivalu posebni zbog toga što, dok čekate možete da razgovarate sa ljudima koji ih pripremaju. S druge strane, ćevabdžije kažu kako nemaju posebnih tajni i da su recept uspeha sarajevskih ćevapa kvalitetni sastojci i posvećenost pripremi.

"Najbitnije je meso. Kvalitetno meso i kvalitetno grlo koje se prati od ispaše do samog klanja. Jedini dodatni sastojak je so, i još da se gleda da je dovoljno masno, odnosno nemasno meso. A i tekstura, ukus. Zavisi kako ko voli. Ja, na primer, jedem ingliš što mi najviše odgovara, dok neko ne voli da mu je živ ćevap. Meni je draži kad je mekši", kaže jedan od posetilaca Tarik Aljević.

Sarajevo Ćevap Fest je nastao kao ideja dvojice studenata koji su putovali Evropom i primetili kako većina turističkih gradova ima svoje festivale koji promovišu gastronomske specijalitete tog kraja. Odlučili su nešto slično da naprave u Sarajevu, promovišući ćevape koje Bosne i Hercegovina još uvek nije zaštitila kao brend. Kažu, ovaj festival ujedno je i poziv da se to uskoro i desi.

"Ovo je prvi korak. Želimo da afirmišemo sve one koji se bave zaštitom naših proizvoda i naše gastronomske ponude, da rade svoj posao i da nam pomognu u realizaciji ove naše inicijative", navodi Amar Nurković iz Sarajevo Ćevap Festa.

"To je nešto što predstavlja tradiciju Baščaršije i Starog grada. Ja se nadam da bi iz ovoga moglo proizaći da se podigne svest kod naših građana. Pre svega kod nadležnih koji bi trebalo da ovakve vrste proizvoda brendiraju na nacionalnom nivou. Poprilično se olako i indiferentno odnosimo kad su u pitanju naši proizvodi", kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik sarajevske opštine Stari Grad.

Zadovoljna lica mnogobrojnih posetilaca još jedan su dokaz kvaliteta sarajevskih ćevapa, ali i potencijala da postanu bosanskohercegovački brend u svetu.

Komentari (4)

razlika

27.08.2017 08:08

ćevapi su meso u komadicima a cevapcici mleveno

Сале

27.08.2017 08:09

Српски ћевапи најбољи,поготово лесковачки,какав сарајевски!

Realno rečeno

27.08.2017 11:49

Meni nema boljih od sarajevskih ćevapa što jest, jest. Ko nije probao nezna o čemu pričam.

slavica

28.08.2017 09:24

@Realno rečeno - eh da mi je cevapa sa Bas carsije i vode sa Vrela Bosne,a posle tufahije iz hotela Evropa.