Učenici zaradili peticu iz humanosti
Željko Dulanović
Borivoje Dimitrijević ima najbolje drugare
Borivoje Dimitrijević ima najbolje drugare , Foto: Željko Dulanović

 

Siromaštvo u kome živi petnaestogodišnji Borivoje Dimitrijević , njegove nove školske drugove ganulo je do suza. Brzo su se organizovali i prikupili novac za poklon, a pored dva para nove obuće svom drugu iz odeljenja poklonili su i veću količinu očuvane polovne garderobe.

Borivoje je deveto od ukupno desetoro dece Mlađena i Dragice Dimitrijević iz Ojkovice. Mada živi u oskudici i nemaštini, nikada se nije žalio , a njegovi školski drugovi kažu da su ga “odale” pocepane patike u kojima je dolazio u školu i na časove fizičkog vaspitanja.

Pomažu siromašne

Među ukupno 220 učenika Tehničke škole mnogo je dece iz socijalno ugroženih porodica, a najviše ih dolazi sa seoskog područja. -Opštinski budžet pokriva punu cenu mesečne autobuske karte za svih dvadesetak đaka iz naše škole koji putuju na nastavu a koji dolaze iz porodica slabijeg materijalnog stanja. Za siromašne, Centar za socijalni rad kupuje i udžbenike, a pomaže i škola – kaže direktor Tehničke škole Milivoje Ćirović.

 

- Ostali smo zapanjeni prilikama u kojima Borivoje živi. U odeljenju nas je 28 i lako smo se dogovorili da svako da po 200 dinara, a da Borivoju pored patika kupimo i cipele kako bi imao udobnu obuću i za zimu. Naših par dinara bez užine mala je žrtva u odnosu na nevolje sa kojima se Borivoje svakodnevno susreće. Odužiće nam se boljim znanjem na časovima i ukoliko sačuva svoju veselu prirodu i skromnost, zbog kojih je i omiljen u razredu – kaže učenik Miljan Rajić, inicijator akcije.

Borivoje sa porodicom živi visoko u brdima iznad Zatarskog jezera kod Nove Varoši i svakoga dana do škole i nazad pređe blizu 40 kilometara. Od toga on prepešači 15 kilometara jer deonicom puta od raskrsnice na magistrali za more u Kokinom Brodu do Ojkovice i Jasenova ne saobraća autobus.

- Zahvalan sam im do neba. Od kuće do najbliže autobuske stanice pešačim više od sat vremena u jednom pravcu. Najteže je kada su pljuskovi i dubok sneg, ali bar sada neću morati da u mokrim čarapama sedim na časovima. Porodična primanja su simbolična jer se teško otkine dinar, a i uvek se nađe nešto preče što treba kupiti i obezbediti za kuću – kaže skromno Borivoje.

Učenici zaradili peticu iz humanosti
Učenici zaradili peticu iz humanosti, Foto: Željko Dulanović

 

Humanitarna akcija koju su sporoveli budući mašinski tehničari motornih vozila, prijatno je iznenadila i njihovog razrednog starešinu Miladina Zekovića. Oni se nadaju da će njihovim primerom krenuti i druga odeljenja, jer je u školi još siromašnih đaka koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

- Ovom akcijom pokazali su svoje pravo, ljudsko lice i zaradili su peticu iz humanosti za ceo život. Profesor sam 32 godine i ovako nešto nisam doživeo u svojoj praksi. I do sada su đaci prikupljali pomoć za ugrožene, ali ovo je prvi put da sami pokrenu humanitarnu akciju za svog školskog druga. Borivoju smo početkom septembra obezbedili i polovne udžbenike - kaže profesor Zeković.

 

Komentari (9)

nansi

02.12.2015 14:30

BRAVO MLADI LJUDIIIIIIIII! I DOBRO JE DA POSTOJE OVAKVI TEKSTOVI DA PODSTAKNU NA DALJE SIRENJE OVAKVIH AKCIJA

Dragan

02.12.2015 15:00

Po ko zna koji put nam klinci drže lekcije. Bravo devojčice i dečaci. Dragan, 59godina

Nikola

02.12.2015 16:52

KAKO BI REKAO NAŠ PREMIJER "TOLIKO NAM DOBRO IDE DA TREBA DA NAS JE SRAMOTA". Žalosno je kad se ovo sve vidi ...ovo nije ni prva a ni poslednja situacija u Srbiji. Bitno je da imaju Rijaliti na svakom kanalu ,da ološ iz tih rijalitih imaju honorar od 10 000€.

Samoneko

03.12.2015 09:39

@Nikola - Svaka čast za ovaj gest, bas kao što se i kaze necije malo drugome sve. Jedino mi nije jasno kakvi ljudi daju minuse na ove komentare ne razumem šta je tu pogrešno rečeno? Poenta je da su vrlo mladi ljudi, samoinicijativno pomogli, humano, svom drugu i to je milion pluseva, ali pošto sam optimista nadam se da su navikli da u drugim listovima su obrnute potvrde

Miliana

02.12.2015 20:50

Bravo deco, dokazali ste da imate osecaj i Da niste sebicni, vi ste ponos škole i roditelja.

alo novinari

02.12.2015 21:22

Dajte ovakve vesti na naslovne strane Svih novina i molite da bude jedna od vaznijih vesti u dnevnuku u 19,30 na RTS. Ovo treba da cuje cela Srbija. A i ja cu reci nesto, razredni staresina iz gimnazije Sveti Sava u Beogradu je okupio svoje odeljenje i oni su preko omladinske zadruge letos radili da Bi Svojim drugarima losijeg materijalnog stanja, pomogli da SVI Zajedno odu na Matursku ekskurziju, i OTISLI svi zajedno. Dajte malo vise ovakvih vesti, dosta je ......

Vita

02.12.2015 22:13

@alo novinari - Sve pohvale drugovima i nastavniku. Pitanje: može li neko iz tog grada da uzme tog učenika da stanuje kod njih dok traje zima i napadaju visoki snegovi, kako se ne bi patio putujući tako dugo? 15 kilometara do škole i isto toliko nazad! Ko to još može, ako ne mora. Želja za obrazovanjem nije mogla biti bolje iskazana. Sutra će on brinuti o nama kad dobije svoje zanimanje. Postoji li neki nužni smeštaj za decu-putnike? Nije dovoljna samo karta za prevoz. Treba premostiti i veće prepreke.

Ana

02.12.2015 23:02

Bravo,bravo,bravoooooo.

nedjo

02.12.2015 23:51

pisite o ovakvima,a ne o onim idiotima iz parova i farme